Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Πράσινο και μαύρο τσάι μπορούν να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία


Οι θειοφλαβίνες είναι μοναδικές για το μαύρο τσάι καθώς σχηματίζονται από κατεχίνες κατά την...


 ενζυματική οξείδωση των φύλλων τσαγιού
H αγγειακή λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού από υγιείς ανθρώπους.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients δείχνει ότι οι θειοφλαβίνες που βρέθηκαν στο μαύρο τσάι, μπορεί να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία σε υγιείς ανθρώπους.
Οι θειοφλαβίνες είναι μοναδικές για το μαύρο τσάι καθώς σχηματίζονται από κατεχίνες κατά την ενζυματική οξείδωση των φύλλων τσαγιού. Η μελέτη διεξήχθη για να αποκτηθούν περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των θειοφλαβίνων στη μικροκυκλοφορία και να συγκριθούν αποτελέσματα με άλλη τάξη φλαβονοειδών τις κατεχίνες, οι οποίες προέρχονται από το πράσινο τσάι και έχει αναφερθεί ότι βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία.
Οι ερευνητές στρατολόγησαν 24 υγιείς ενήλικες να συμμετάσχουν στη διπλά- τυφλή, ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο. Σε έξι διαφορετικές ημέρες, τα άτομα έλαβαν κάψουλες με μία μόνο δόση κατεχινών (500 mg),τέσσερις διαφορετικές δόσεις θειοφλαβίνων (100-500 mg), ή ένα εικονικό φάρμακο. Η μικροκυκλοφορία εκτιμήθηκε μετά από κάθε θεραπεία με το εύρος σφυγμού με τονομέτρηση (EndoPAT) κατά την έναρξη, δύο, τέσσερις και έξι ώρες μετά τη λήψη του προϊόντος δοκιμής.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η δόση των 500 mg θειοφλαβίνων και κατεχίνων βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στην μικροκυκλοφορία διατηρήθηκαν και με τη δόση 300 mg θειοφλαβίνων, αλλά δεν παρατηρήθηκαν αποτελέσματα σε χαμηλότερες δόσεις.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι κατεχίνες και θεαφλαβίνες μπορεί να συμβάλλουν στις αγγειακές επιδράσεις του πράσινου και μαύρου τσαγιού, αντίστοιχα." Τα μέτρια αποτελέσματα δείχνουν ότι άλλα συστατικά του τσαγιού μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο στην αγγειακή λειτουργία. Ως εκ τούτου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξηγήσει γιατί το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι δείχνουν παρόμοιου μεγέθους επιδράσεις στην αγγειακή λειτουργία, παρά τις διαφορές στη σύνθεση τους».
Με την συνεργασία της Σοφία Λάκκα - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος- τελειόφοιτη Διαιτολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.