Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών


Oι Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας ανέλαβαν από χθες το τιμόνι της Eurobank, στην πρώτη αλλαγή που...


 λαμβάνει χώρα στον χρηματοπιστωτικό χώρο μετά τις εκλογές.
Ο κ. Καραμούζης αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου και ο κ. Καραβίας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ ο Χρήστος Μεγάλου που παραιτήθηκε χθες μετακινείται σε υψηλόβαθμο πόστο στο Fairfax, βασικό μέτοχο της τράπεζας.
Πρόκειται για μια κίνηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης που επιδιώκει να ισορροπήσει μεταξύ του αυξημένου δημόσιου ελέγχου στον χρηματοπιστωτικό χώρο και της συνεννόησης με τους ιδιώτες μετόχους.
Νέος πρόεδρος της Eurobank αναλαμβάνει ο Νίκος Καραμούζης (φωτογραφία), ενώ ο Φωκίων Καραβίας είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
Στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη επιβεβαιώθηκε η πρόθεση και των δύο πλευρών για ανάπτυξη της Eurobank, όπως και «κλείδωσε» το θέμα της αλλαγής στη διοίκηση.
Τη συμβολή του κ. Χρ. Μεγάλου στη Eurobank εξήρε ο κ. Watsa, ενώ αναφέρθηκε στις ικανότητες και την εμπειρία των κ.κ. Καραμούζη και Καραβία.
Ο μέχρι χθες διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου αναλαμβάνει υψηλόβαθμη θέση στον όμιλο της Fairfax στο Τορόντο, έχοντας επιτύχει το έργο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας με την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών που τοποθέτησαν 2,86 δισ. ευρώ και επέτρεψαν την επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα.
Μετά την έγκριση από την εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου ο κ. Καραμούζης, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον όμιλο όταν πέρασε στον πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ. Στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής στη Γενική Τράπεζα και του συμβούλου διοίκησης στον όμιλο Πειραιώς.
Ο Φωκίων Καραβίας ήταν μέχρι χθες ανώτερος γενικός διευθυντής στη Eurobank, στην οποία μετρά μακρά και επιτυχημένη θητεία. Αυτή η πρώτη αλλαγή διοίκησης με γνώμονα τη συνέχεια και την επιλογή στελεχών με εμπειρία, γνώση των αγορών και καλή σχέση με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, επιβεβαιώνει σε αυτή τη φάση, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θέσεις που έχει εκφράσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: ότι το κράτος θα ασκήσει τα δικαιώματά του χωρίς να θίξει τα δικαιώματα των ιδιωτών μετοχών και ότι οι όποιες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων δεν θα γίνουν βιαίως, αλλά έπειτα από διαβούλευση.
O κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο θέμα, τονίζοντας ότι η αλλαγή διοίκησης έγινε στο πλαίσιο της συνεννόησης με τους μετόχους, οι οποίοι αποδέχθηκαν και ενίσχυση της εκπροσώπησης του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Οσο και αν ακούγεται παράξενο, οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Σταθερά της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας του Δημοσίου με την έννοια του αυξημένου ελέγχου, σε συνδυασμό με την αλλαγή προσώπων στις διοικήσεις όπου κρίνεται σκόπιμο, όπως και στο ΤΧΣ.
Το υφιστάμενο πλαίσιο επιτρέπει την παρέμβαση του Δημοσίου, μέσω του ΤΧΣ, σε περιορισμένη έκταση όταν η συμμετοχή των ιδιωτών υπερβαίνει το 10%, κάτι που ισχύει σήμερα σε όλες τις συστημικές τράπεζες και περισσότερο για τη Eurobank, στην οποία οι ιδιώτες έχουν υπερβεί το 50%.

Μετά τις προγραμματικές
Επόμενες κινήσεις αναμένονται μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ θα γίνουν αλλαγές στη διοίκηση του ΤΧΣ, τα μέλη του οποίου, τόσο της εκτελεστικής επιτροπής όσο και του γενικού συμβουλίου, διορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών με σύμφωνη γνώμη του Eurogroup.
Ο χειρισμός του κλάδου είναι ευαίσθητος καθώς οι τράπεζες έχουν συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια μεγάλου ύψους, ενώ μέσω των warrants μπορούν να βρεθούν σε τροχιά πλήρους ιδιωτικοποίησης, αποδίδοντας έτσι στο Δημόσιο μέρος των κεφαλαίων που έχει τοποθετήσει.

Εύθραυστη ισορροπία
Από πλευράς της νέας κυβέρνησης θα επιχειρηθεί, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση του αυξημένου ελέγχου, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ενδεδειγμένο για την προστασία του Δημοσίου, αλλά και να μη διαταραχθεί η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών. Πρόκειται για μια ισορροπία εύθραυστη τη στιγμή που οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, ειδικά στο «μέτωπο» της ρευστότητας, είναι ισχυρές.
Ηδη, η ερχόμενη Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου είναι μια από τις επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες καθώς η ΕKT θα κληθεί να εγκρίνει την ανανέωση της παροχής Emergency Liquidity Assistance από την ΤτΕ.
Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στους όρους που θα συνοδεύσουν την ανανέωση αφού το πρώτο αίτημα της ΤτΕ προ δεκαπενθημέρου έγινε δεκτό κατά το 70% του αρχικού ποσού, το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά πληροφορίες φέρουν μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ.
Η πίεση ρευστότητας των τραπεζών αντανακλά στο Δημόσιο αφού περιορίζονται οι δυνατότητες κάλυψης των εντόκων γραμματίων, για τα οποία δίνεται σαφής «αντένδειξη» και από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.