Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Social Europe: Τι πραγματικά σημαίνει ένα Grexit για την Ευρωζώνη


Τι σημασία ενός Grexit για την Ελλάδα αναλύει σε δημοσίευμά του το Social Europe με αφορμή τις χθεσινές αποτυχημένες προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της στο Eurogroup...





Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ήταν πιο ευνοϊκή απέναντι στις προτάσεις της Ελλάδας, ωστόσο, οι Γερμανοί δεν ήταν, αφού o υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επανειλημμένα ότι ήταν εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει μαι συμφωνία. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης απέρριψε τη γερμανική προσφορά, διότι στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για προσφορά.

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος του κειμένου George Irvin, το CDU πιστεύει ότι η χορήγηση τυχόν παραχωρήσεων στην Ελλάδα θα ωθήσει και τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Σε περίπτωση που τελικά η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ, το κόστος για τον ελληνικό λαό θα είναι πολύ υψηλό εκτιμά το δημοσίευμα διότι στις 28 Φεβρουαρίου, το τραπεζικό σύστημα θα σταματήσει να έχει ρευστό.

Τότε, η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο νόμισμα, (πιθανότατα tη δραχμή) το οποίο θα εκδοθεί σε μια βάση ένα προς ένα. Επίσης, επειδή η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να μείνει έξω από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αγορές συναλλάγματος θα υποτιμήσουν το νέο νόμισμα, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και για πολλούς Έλληνες θα είναι σχεδόν αδύνατο να πληρώσουν σε eυρώ ή σε κάποιο άλλο νόμισμα τους λογαριασμούς τους.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει πως μόλις συμβεί ένα «Grexit», οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες, που διαπραγματεύονται σε ευρώ-ομόλογα στην κεντρική τράπεζα, θα γίνουν αφερέγγυες. Την ίδια ώρα οι μικρές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο.

Το πιο σημαντικό, όμως για την Ελλάδα είναι πως η χώρα δαπανά σήμερα 5% του ΑΕΠ στις εισαγωγές καυσίμων, οπότε είτε η χώρα θα αναγκαστεί να διακόψει τις εισαγωγές ή θα αναζητήσει πετρέλαιο ή οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα, μια προοπτική που ανησυχεί βαθιά Ουάσιγκτον.

Έτσι, για ένα διάστημα τουλάχιστον, η ύφεση θα βαθύνει και η ανεργία θα αυξηθεί ενώ θα μπορούσε να προκληθεί μια επικίνδυνη κοινωνική αναταραχή όπως εξηγεί ο αρθρογράφος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ένας συμβιβασμός μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η προφανής απροθυμία της Γερμανίας να εξετάσει οποιαδήποτε αλλαγή στο ισχύον καθεστώς για το ευρώ.

Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά του Ευρώ. Αυτό που έχει σημασία είναι το ζήτημα της κοινής ευθύνης και της «αμοιβαιότητας» καταλήγει ο George Irvin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.