Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μηχανικός πούλησε startup $200 εκατ. και τα επένδυσε σε...εργοστάσιο σοκολάτας! [εικόνες]


Όταν ο Todd Masonis και ο συνεργάτης του, πούλησαν την τεχνολογική startup εταιρεία τους στην Comcast το 2008, φημολογείται ότι ο λογαριασμός τους αυξήθηκε κατά 150-170 εκατ. δολ. Κανείς από τους δύο δεν φανταζόταν τότε, ότι το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα θα ήταν ένα...εργοστάσιο σοκολάτας....



Εκείνη τη χρονιά ο Masonis, απόφοιτος του Στάνφορντ, έκανε ανασκαφές σε ένα ρωμαϊκό φρούριο στην Αγγλία, έκανε ποδηλασία γυρνώντας σχεδόν ολόκληρη τη Σκωτία και περιόδευσε σε οικογενειακές επιχειρήσεις εργοστασίων σοκολάτας στη Γαλλία.
Ήταν στη Γαλλία, όπου, κάτι έκανε τον νεαρό επιχειρηματία να πάρει τη μεγάλη απόφαση, να γυρίσει στις ΗΠΑ και να ιδρύσει την Dandelion Chocolate, μια μικρή σοκολατοβιομηχανία σε ένα γκαράζ.

Δείτε παρακάτω τις εγκαταστάσεις της Dandelion Chocolate, που βρίσκεται στο Mission District του Σαν Φρανσίσκο.

Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου κακάο βρίσκεται παντού και σε ταξιδεύει με το που μπαίνεις στο Dandelion Chocolate.
The smell of freshly shelled cacao nibs, grinding in a metal vat for 72 hours, hits you upon entering Dandelion Chocolate, part café, part chocolate factory in San Francisco’s Mission District. It’s hard to imagine cofounder Todd Masonis can get anything done here.
«Τρώω σοκολάτα κάθε μέρα», είπε ο Masonis στο Business Insider, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο. Είναι ένας σύγχρονος Willy Wonka που ονειρεύεται να διαταράξει τη βιομηχανία σοκολάτας μέσω της παραγωγής μικρών παρτίδων και απλών υλικών.
“I eat chocolate every day,” Masonis told Business Insider when we first met in October. He’s a modern-day Willy Wonka who dreams of disrupting the chocolate industry through small-batch production and simple ingredients.
Ο Masonis γνωρίζει καλά τον χώρο των startup. Μετά την αποφοίτησή του από το Στάνφορντ το 2001 με πτυχίο στα συμβολικά συστήματα, αυτός και ο φίλος του Cameron Ring, έθεσαν ως στόχο να κάνουν κάτι νέο. Ξεκίνησαν την Plaxo, μια online υπηρεσία διευθύνσεων, με τον επιχειρηματία Sean Parker.
Masonis is no stranger to the startup space. After graduating from Stanford in 2001 with a degree in symbolic systems, he and friend Cameron Ring set out to make something new. They launched Plaxo, an online address-book service, with serial entrepreneur Sean Parker.
Ο Parker, ο οποίος ίδρυσε από κοινού το Napster και έγινε ο πρώτος πρόεδρος του Facebook, σκέφτηκε ένα λογισμικό όπου η διεύθυνση των χρηστών θα ενημερώνεται αυτόματα όταν μία από τις επαφές τους μετακινηθεί, αλλάξει εταιρεία ή πάρει ένα νέο τηλέφωνο. Ο Masonis το αποκάλεσε «τον πρόδρομο για την κοινωνική δικτύωση».
Parker, who cofounded Napster and became the first president of Facebook, thought up a software that auto-updated users’ address books when one of their contacts moved, changed companies, or got a new phone. Masonis called it “the precursor to social networking.”
Στο απόγειό της, η Plaxo, είχε 20 εκατομμύρια χρήστες, απασχολούσε 80 άτομα και έθεσε 28 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση. Το 2008, ο Masonis και ο Ring πούλησαν την εταιρεία στην Comcast για περίπου 150 με 170 εκατομμύρια δολάρια.
At its peak, Plaxo had 20 million users, employed 80 people, and raised $28 million in funding. In 2008, Masonis and Ring sold the company to Comcast for between $150 and $170 million.
Μετά την μαζική τους έξοδο από την επιχείρηση, ο Masonis και ο Ring αποφάσισαν να διασκεδάσουν. Ο Masonis πήγε σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στην Αγγλία, έκανε βόλτα με το ποδήλατό του σε ολόκληρη τη Σκωτία και περιόδευσε σε οικογενειακές επιχειρήσεις εργοστάσιων σοκολάτας στη Γαλλία. Τότε ήταν που ανακάλυψε τι πραγματικά θέλει να κάνει.
After their massive exit, Masonis and Ring stayed at Comcast for a year before taking off to have some fun. Masonis went on an archaeological dig in England, biked across Scotland, and toured family-run chocolate factories in France. That’s when he got hooked.
Όταν ο Masonis επέστρεψε από τη Γαλλία εκείνος και ο Ring, αγόρασαν ένα φούρνο και ένα καφεκοπτείο και άρχισαν να φτιάχνουν σοκολάτα στο γκαράζ ενός φίλου.
When Masonis returned, he and Ring, left, bought a toaster oven and a coffee roaster, built a winnower out of PCP pipes, and started making chocolate in a friend’s garage, the quintessential setting for a founder’s story.
Με την οικογένεια και τους φίλους τους να λειτουργούν ως γευσιγνώστες, ο Masonis και ο Ring αποφάσισαν να συνεχίσουν την αρχική τους ιδέα. Αγόρασαν ένα πρώην συνεργείο αυτοκινήτων επισκευής και μετέτρεψαν το χώρο σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας.
With family and techie friends serving as taste-testers, Masonis and Ring decided to run with it. They bought a former auto-repair shop on Valencia Street in the Mission and transformed the space into a chocolate factory.
Οι πόρτες άνοιξαν το 2012 και ένα καφέ προστέθηκε μερικούς μήνες αργότερα. Κάθε κάθισμα στο χώρο προσφέρει θέα στην κατασκευή της σοκολάτας.
Doors opened in 2012 and a café was added a couple of months later. Every seat in the house provides a view into the chocolate making.
Η σοκολάτα Dandelion έχει διαφορετική γεύση από την σοκολάτα Hershey ή Ghirardelli. «Δεν έχει γεύση γλυκού», λέει ο Masonis. Κάθε σοκολάτα έχει μόλις δύο συστατικά: κακάο και ζάχαρη.
Dandelion’s chocolate tastes different than a Hershey’s or Ghirardelli square. “It doesn’t taste like candy,” Masonis says. Each bar has just two ingredients: cacao and sugar.
Χωρίς προσθήκη βουτύρου κακάο, βανίλιας ή λεκιθίνης, κάθε κόκκος κακάο πρέπει να είναι τέλειος. Το προσωπικό σχολαστικά ταξινομεί τους κόκκους στα σακιά και αφαιρεί τους ραγισμένους ή τους ελαττωματικούς.
Without added cocoa butter, vanilla, or lecithin to hide behind, each cacao bean needs to be perfect. Staff meticulously sort through the burlap sacks of beans they receive, to weed out the ones that are cracked or otherwise defective.
They roast, crack, grind, and temper the beans in-house, and package each bar by hand. Dandelion products can be purchased in-store and online, although Masonis suggests calling first for availability.
Should you happen to be in San Francisco, a visit to the factory is worth the trip. You can sip on European-style hot chocolate, which is thick like fondue and served warm.
Or try the Brownie Bite Flight, three cupcake-size brownies. Each contains a chocolate of a different origin (Ecuador, Papua New Guinea, Madagascar) and offers a unique flavor.
This S'more looks almost too beautiful to eat. A homemade graham cracker cradles a chocolate square made from Papua New Guinea beans and marshmallow, toasted to order.
Ring works in an advisory role at Dandelion while pursuing other ventures. Masonis, like any tech entrepreneur, is never finished perfecting his product ...
He applies research-and-development best practices he learned working at Plaxo in the test kitchen, in search of the purest chocolate recipe.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.