Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να...
ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.
Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες η λίστα περιλαμβάνει 18 μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων:
- αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με απευθείας διασύνδεση επιχειρήσεων με την Εφορία,
- αδειοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
- φορολόγηση διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών,
- αυξήσεις στον ΦΠΑ (σ.σ. χωρίς να διευκρινίσει σε ποια προϊόντα ή υπηρεσίεες αναφέρεται).
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επαναβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ. Τονίζουν ακόμη ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει το Σαββάτο. Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση με τους Γ.Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη, οι οποίοι αναχωρούν το απόγευμα για τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Reuters, ΕΕ και ΔΝΤ συγκάλεσαν «ανεπισήμως» το Brussels Group.
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα, για να πάρει σειρά το Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη, κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία.
Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στην κατάρτιση της λίστας συμμετείχαν ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλοι υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Νίκου Σαγιά.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της κυβέρνησης, δύο μήνες μετά τη συγκρότησή της, τονίζεται ότι η «Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότησή του από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό.
Σε άτυπο ενημερωτικό της σημείωμα η κυβέρνηση αναφέρεται στο νομοθετικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα αλλά και στα υπό κατάθεση νομοσχέδια το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ειδική αναφορά κάνει στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές για τη διαμόρφωση - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - των όρων της μεταμνημονιακής εποχής και της μετάβασης από τα μνημόνια της λιτότητας στην περίοδο της κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιοσύνης, ανάπτυξης και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.
Όπως επισημαίνει η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου καθιέρωσε το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2015, για την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και την διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.
Επιπλέον, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε επίμονα και σε όλα τα επίπεδα τη συμφωνία νέων δράσεων σε αντικατάσταση των μνημονιακών, και έθεσε τα όρια και τα θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα.
Ταυτόχρονα τονίζεται ότι η κυβέρνηση «τερμάτισε οριστικά την προκλητική παρουσία της τρόικας στα υπουργεία και τα δημόσια κτίρια της χώρας», «απέρριψε δε κάθε απόπειρα επέμβασης των δανειστών στα προτεινόμενα υπό την Κυβέρνηση σ/ν προς ψηφίσει και το περιεχόμενό τους (νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών)».
«Οχι εξυπηρέτηση χρέους χωρίς εκταμίευση»
Σύμφωνα με την κυβέρνηση κατέστησε σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. «Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της», υπογραμμίζεται.
«Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα», αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα.
Τέλος, όπως αναφέρει η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την επεξεργασία των ακολούθων σ/ν που θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα:
-Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. όπως λειτούργησε μέχρι την ημέρα πραξικοπηματικής διακοπής της λειτουργίας της. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.
-Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε ιδίως με τις πρόσφατες ρυθμίσεις της απελθούσας Κυβέρνησης. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.
-Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.
-Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.