Το ευρώ συνεχίζει να κατρακυλάει και οι κινεζικές επιχειρήσεις αρχίζουν να δείχνουν φρενίτιδα για επενδύσεις στην Ευρώπη.
Αυτό δείχνει, σύμφωνα με ειδικούς και ευρωπαίους αξιωματούχους η εξαγορά της Pirelli. Η κινεζική ChemChina μπαίνει στο κεφάλαιο του ιταλού γίγαντα. Η μεταβίβαση στοίχισε στους Κινέζους 7,4 δις ευρω, ήτοι 49 δις γιουάν. Τον Μάιο του 2014 η Pirelli στοίχιζε 14 δις γιουάν επιπλέον.
Από τότε το ευρώ έπεσε 20% απέναντι στο δολάριο, μετά τις κινήσεις της ΕΚΤ για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Το ευρώ κατρακύλησε απότομα και έναντι του γιουάν.
«Η πτώση της αξίας του ευρώ αποτελεί μια άριστη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις της Κίνας να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και αγορές σε καλή τιμή» δήλωσε ο Shen Danyang, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
Οι επενδυτικές κινήσεις της Κίνας δεν είναι καινούριες: το Πεκίνο ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της χώρας να «διεθνοποιηθούν» για να διασφαλίσουν παροχή πρώτης ύλης, για να αποκτήσουν εμπορικές αγορές και για να αγοράσουν τεχνολογική γνώση. Την ίδια ώρα η δεύτερη παγκόσμια οικονομία φιλοδοξεί να ανεβάσει την γκάμα των δικών της βιομηχανιών.
Αλλά η κινεζική κινητικότητα αναμένεται να επιταχυνθεί διότι «η Κίνα αναπτύσσεται με εξαιρετική ταχύτητα και γνωρίζει τρομερή επιχειρηματική ανάπτυξη» εκτιμά ο Jörg Wuttke, πρόεδρος της εμπορικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κίνα.
Συνολική αντεπίθεση στην Ευρώπη
Ο κ. Wuttke, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για «συνολική αντεπίθεση της Κίνας στην Ευρώπη».
Ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2015 οι επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη πολλαπλασιάστηκαν επί 10 και αγγίζουν τα 3,36 δις δολάρια, σύμφωνα με το τελωνείο της Κίνας, το οποίο ανακοίνωσε την μεγάλου μεγέθους επένδυση του κινέζικου πετρελαϊκού κολοσσού CNPC στην Ολλανδία. Οι επενδύσεις της Κίνας τριπλασιάστηκαν το 2014, σημειώνει.
Οσο η Κίνα σαρώνει με τις επενδύσεις της στην Ευρώπη, δεν λείπουν και κάποιες αντιδράσεις. Αυτό μαρτυρούν οι επενδύσεις του fund Fosun που εξαγόρασε το Club Med ή η συμμετοχή ενός επενδυτικού ομίλου στο αεροδρόμιο της Τουλούζ.
Τι αγοράζει η Κίνα στην Ευρώπη
Η Κίνα αυτή τη στιγμή εξαγοράζει στην Ευρώπη ξενοδοχεία, αμπελώνες, εταιρείες γάλακτος, ποδοσφαιρικές ομάδες, εταιρείες αυτοκινήτων -η κινεζική Dongfeng μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Peugeot Citroën-, και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να την σταματήσει.
«Σήμερα η βιομηχανική πολιτική γίνεται στο Πεκίνο» δήλωσε, εκφράζοντας τη λύπη του, ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Ρομάνο Πρόντι.
Αλλά οι Κινέζοι προσαρμόζονται και στόχος τους είναι να αποφεύγουν τις διενέξεις. Γι'αυτό, στα μέσα Φεβρουαρίου η κινεζική Anbang εξαγόρασε τη θυγατρική ασφαλιστική SNS Reaal της Ολλανδίας, για να μην προκαλέσει αναταράξεις, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εξαγοράσει στο Βέλγιο την θυγατρική ασφαλιστική Delta Lloyd Bank Belgium.
Οι κινέζοι επενδύουν και σε ευρωπαϊκά ομόλογα τα οποία προτιμούν από τα αμερικανικά. Το 2015, σύμφωνα με το γραφείο Dealogic, 4 επιχειρήσεις αγόρασαν 2,82 δις δολάρια ομόλογα σε αξία ευρώ από την αρχή του 2015, έναντι 1,92 δις ευρώ το 2014.
Η εταιρεία State Grid Corporation of China, η οποία έχει μερίδιο στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, αγόρασε 1 δις ευρώ ομόλογα τον Ιανουάριο 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.