Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Από τα πρώτα θύματα του cyber-bullying η Μόνικα Λεβίνσκι


Με το θέμα του bullying να βρίσκεται στην ελληνική επικαιρότητα λόγω της τραγικής...


 υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η προσοχή στρέφεται και σε τομείς όπως το cyber-bullying- η παρενόχληση/ εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου.
Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, σε αυτό το το ευρύτερο πλαίσιο, του cyber-bullying, εντασσόταν και η ομιλία της Μόνικα Λεβίνσκι, η οποία σε συνδιάσκεψη TED περιέγραψε τον εαυτό της ως ένα από τα πρώτα θύματα του φαινομένου- κάνοντας λόγο για δημιουργία από πλευράς του Ίντερνετ μιας κουλτούρας στην οποία οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη ντροπή του άλλου online.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η Λεβίνσκι, η οποία έγινε γνωστή το 1998, λόγω της ερωτικής της σχέσης με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον- υπόθεση που έγινε γνωστή ως σκάνδαλο Λεβίνσκι- χειροκροτήθηκε από το κοινό. Επρόκειτο για τη δεύτερη φορά που μίλησε δημόσια μετά την «εξαφάνισή» της από τα φώτα της δημοσιότητας το 2005 (τον Οκτώβριο είχε μιλήσει σε συνδιάσκεψη του Forbes).
Κατά την ομιλία της, είπε χαριτολογώντας ότι είναι η μόνη 40άρα που δεν θα ήθελε να ξαναγίνει 22, συμπληρώνοντας ότι το Ίντερνετ έκανε τον προσωπικό της διασυρμό ακόμα χειρότερο. Μιλώντας για τη «θύελλα» που ακολούθησε τις αποκαλύψεις, αναφέρει ότι το σκάνδαλο πήρε έκταση εξαιτίας της ψηφιακής επανάστασης. «Όταν η ιστορία κυκλοφόρησε, κυκλοφόρησε online. Ήταν μια από τις πρώτες φορές που τα παραδοσιακά νέα είχαν "εκθρονιστεί" από το Ίντερνετ για μια υπόθεση μεγάλου ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος» είπε στο κοινό.
Ακόμα και αν δεν υπήρχαν το 1998 τα κοινωνικά δίκτυα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, οι φωτογραφίες της έγιναν «viral», ενώ σχόλια αποστέλλονταν από όλο τον κόσμο. «Από άτομο έγινα μια φιγούρα που διαπομπεύτηκε δημόσια σε όλο τον κόσμο. Υπήρχαν πλήθη εικονικών λιθοβολιστών. Στιγματίστηκα ως πόρνη, πρόστυχη κ.α. Έχασα τη φήμη και την αξιοπρέπειά μου και παραλίγο τη ζωή μου. Πριν από 17 χρόνια δεν υπήρχε όνομα για αυτό, αλλά σήμερα το λέμε cyber-bullying ή online εκφοβισμό».
Το cyber-bullying περιλαμβάνει την αποστολή εκφοβιστικών ή αγενών μηνυμάτων από το κινητό, την αποστολή δυσάρεστων φωτογραφιών, την παρενόχληση του θύματος σε messageboards, chatrooms ή κοινωνικά δίκτυα και τη διαγραφή του θύματος, ή την αγνόησή του σε groups ή κοινωνικά δίκτυα.
H Λεβίνσκι διηγήθηκε την ιστορία του 18χρονου Τάιλερ Κλεμέντι, φοιτητή του Rutgers University στο Νιου Τζέρσεϊ, ο συγκάτοικος του οποίο έστησε κάμερα, τραβώντας βίντεό του με έναν άλλο άνδρα. Η online παρενόχληση τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Επίσης, αναφέρθηκε σε υποθέσεις όπως αυτή της διαρροής προσωπικών φωτογραφιών διασημοτήτων, όπως της Τζένιφερ Λόρενς.
«Άρχισα να κοιτώ τον κόσμο της ταπείνωσης και του εκφοβισμού γύρω μου και να βλέπω κάτι διαφορετικό...κάθε μέρα online, άνθρωποι- ειδικά νέοι, που δεν είναι επαρκώς "εφοδιασμένοι" για να διαχειριστούν κάτι τέτοιο- κακοποιούνται τόσο και ντροπιάζονται και δεν μπορούν να φανταστούν πώς θα ζήσουν την επόμενη ημέρα. Και κάποιοι δεν το κάνουν» είπε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τους χρήστες του Ίντερνετ να προσεγγίζουν τις online επικοινωνίες τους με μεγαλύτερη προσοχή και συμπόνια.
Η τεχνολογία, υποστήριξε, έχει επεκτείνει την «ηχώ της ντροπής». «Κάποτε έφτανε μέχρι την οικογένεια, το σχολείο, το χωριό σου, αλλά τώρα είναι ολόκληρη η online κοινότητα. Όσο περισσότερη ντροπή, τόσο πιο πολλά κλικ, και όσο πιο πολλά κλικ, τόσο πιο πολλά δολάρια από διαφημίσεις. Βγάζουμε λεφτά εκμεταλλευόμενοι τον πόνο». Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι το Ίντερνετ έχει κάνει τους ανθρώπους πιο αναίσθητους απέναντι στον πόνο και την ντροπή των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.