Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Αμερικανικά ΜΜΕ: Το GREXIT είναι πιθανό!

Προβλέπουν χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ

«Χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες ή ύφεση, στο παρόν τρίμηνο» προβλέπει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg «καθώς οι συνομιλίες σχετικά με την εκταμίευση των πόρων του προγράμματος διάσωσης καθυστερούν για έβδομο συνεχή μήνα»...



Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος «για τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου που πρέπει να καλυφθούν τους επόμενους μήνες, καθώς και τις οφειλές που πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ».

Στο Bloomberg φιλοξενούνται και δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Όλι Ρεν, ο οποίος υποστηρίζει πως «η Ελλάδα θέτει λιγότερο ρίσκο στους εταίρους της στην ευρωζώνη, σε σχέση με πρότερα στάδια της οικονομικής κρίσης χρέους, μια στροφή που έχει αλλάξει την πορεία των συνομιλιών για το πρόγραμμα διάσωσης».

Ο κ. Ρεν διατυπώνει την άποψη ότι «δεν βλέπω πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», και προσθέτει πως «βλέπουμε μια οικονομική ανάκαμψη που συνεχίζεται τώρα στην ευρωζώνη. Είναι ακόμα εύθραυστη και αδύναμη, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν προκαλεί αναταράξεις στην ευρωζώνη συνολικά το 2015, όπως έκανε το 2010 ή το 2012. Πιστεύω ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει καλύτερα τη διαδικασία και επίσης οι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό και έτσι δεν θέτουν μη ρεαλιστικά αιτήματα στο τέλος της ημέρας».

«Τα σενάρια περί Grexit επανέρχονται, καθώς δεν έχει αποδεσμευτεί η επόμενη δόση της Ελλάδας από το ΔΝΤ», γράφει η Wall Street Journal.

Μεταξύ άλλων, επαινείται η οικονομική πολιτική του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αναφέροντας ότι «καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παγίδες: α) το σενάριο περί Grexit, β) οι αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, γ) η συνειδητοποίηση από τους Γερμανούς ότι πληρώνουν τον (ευρωπαϊκό) λογαριασμό και δ) η παγκόσμια συρρίκνωση της οικονομίας».

Στην ιστοσελίδα του CNBC δημοσιεύεται η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη ότι «η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το καλό παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών «αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάγκη επιβολής ελέγχου των κεφαλαίων, με δεδομένο τη μαζική φυγή καταθέσεων από την Ελλάδα».

Τέλος, σε ανταπόκριση του Reuters από την Ουάσινγκτον, που δημοσιεύεται σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, γίνεται αναφορά στη συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, με την οποία, όπως σημειώνεται, «η επικεφαλής του ΔΝΤ εστιάζει στην ανάγκη εξειδίκευσης, από ελληνικής πλευράς, των μέτρων που θα υλοποιηθούν κατά την παράταση του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας της».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, «η κα Λαγκάρντ παραδεχόμενη την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ότι "τώρα, ξεκάθαρα πρέπει πρώτον, να μην χαθεί το πλεονέκτημα αυτής της προόδου και δεύτερον, πρέπει να αναμορφώσουν σε βάθος την οικονομία ώστε να λειτουργήσει, να ξαναγίνει ανταγωνιστική, ούτως ώστε εκείνοι που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και όσοι θέλουν να την δανείσουν"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.