Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Εβδομάδα-φωτιά για την κυβέρνηση με φόντο την συμφωνία με τους δανειστές


Με ορίζοντα συμφωνίας για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ξεκινούν αύριο, Τρίτη, οι εργασίες του καταληκτικού Brussels Group...


Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι οποίες χαρακτηρίζουν «ορατή» την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει το σύνολο των θεματικών ενοτήτων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθουν η ελληνική πλευρά και οι πιστωτές της χώρας αργότερα (δηλαδή το φθινόπωρο) για την ολοκλήρωση, τεχνικά, της λύσης, κυρίως το συνταξιοδοτικό, αλλά και για το εργασιακό.
Πηγές του «Εθνους» αναφέρουν ότι για την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας το Brussels Group ζητά από την ελληνική πλευρά να δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε νομοθετήματα τα οποία θα προβλέπουν αύξηση του κατώτατου μισθού, κλπ., καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η περίοδος είναι ιδιαίτερα εύθραυστη».
Η συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, oι προσδοκίες από το οποίο είναι η συμφωνία που θα δώσει το «σήμα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αύξηση του ορίου αγοράς των εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας προς το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να αρθούν οι έντονες αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η άρνηση συναίνεσης του ΔΝΤ εντοπίζεται στη θεματική ενότητα που αφορά το Ασφαλιστικό, λόγω του ότι, όπως διαμηνύεται, δεν μπορεί να παραβεί το αυστηρό καταστατικό του το οποίο προβλέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα σε χώρες που συμμετέχει στη διάσωσή τους. Ωστόσο, πηγές του «Εθνους» αναφέρουν ότι θα μπορούσε να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει σε μία βιώσιμη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αλλωστε, καμία πλευρά, δηλαδή του ΔΝΤ, των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και η ελληνική, δεν επιθυμεί ουσιαστικά την απομάκρυνση του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι αυτό ήταν μία πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιχειρεί με κάθε τρόπο να αρθούν όλα τα εμπόδια και να επιτευχθεί η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της.

«Τεράστια βήματα»
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ότι «εμείς διανύσαμε τα τρία τέταρτα του δρόμου, πρέπει να διανύσουν το ένα τέταρτο για να μας συναντήσουν» και προσέθεσε ότι η Αθήνα έχει κάνει «τεράστια βήματα» για να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν «καταστροφική», προβλέποντας ότι θα ήταν «η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα».
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι υπάρχει σύγκλιση σε θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τον δημοσιονομικό και τον φορολογικό τομέα (π.χ. ΦΠΑ), το πλεόνασμα της φετινής χρονιάς και των επόμενων ετών, στα «κόκκινα» δάνεια και στο Ασφαλιστικό, αλλά μόνο στο σκέλος που αφορά την αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Στο θέμα του ΦΠΑ φαίνεται πως περνά η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τρεις συντελεστές, ενώ θα υπάρξει και κάποιο μπόνους για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προκρίνονται τρεις συντελεστές του ΦΠΑ: 7%, 14% και 22%. Επίσης θα δοθεί κάποιο μπόνους σε όσους προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει τη μορφή χαμηλότερου συντελεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.