Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Σμιτ: Καλύτερη μια λύση με την Ελλάδα στο ευρώ


Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη παραμένει καλύτερη επιλογή για όλες τις πλευρές, εκτίμησε ο Κρίστοφ Σμιτ, επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών που συμβουλεύει...


 τη γερμανική κυβέρνηση για οικονομικά ζητήματα.
«Μια λύση με την Ελλάδα στο ευρώ πιστεύω, όπως και πριν, ότι θα ήταν καλύτερη για όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Σμιτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.
«Όμως αυτό ισχύει μόνο υπό προϋποθέσεις, ότι κανείς δεν θα κάνει πολλές υποχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά το κούρεμα του χρέους χωρίς προηγουμένως να έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Με την τελευταία τους πρόταση οι τρεις θεσμοί έθεσαν κάτι εποικοδομητικό στο τραπέζι. Ελπίζω να έχουμε φτάσει τώρα στο σημείο που για την ελληνική κυβέρνηση θα σημαίνει: Πάρτε το ή αφήστε το», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Σμιτ, προτού εφαρμοστούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, «δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις για μια μορφή ελάφρυνσης του χρέους».
Όταν η εφημερίδα του επεσήμανε ότι και στις τωρινές προτάσεις τα περισσότερα μέτρα αφορούν περικοπές δαπανών και όχι μεταρρυθμίσεις, ο Γερμανός οικονομολόγος απάντησε ότι την ευθύνη για αυτό έχει η ελληνική κυβέρνηση.
«Άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία είχαν υποβάλει καλές προτάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση αντίθετα δεν έχει υποβάλει μέχρι τώρα καμία πρόταση που να φέρνει αποτελέσματα και έχει απορρίψει τις περισσότερες προτάσεις των πιστωτών», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, ο Σμιτ δήλωσε ότι φυσικά δεν θα καταστήσει πιο εύκολη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, «όμως είναι μια ευκαιρία να μειωθεί το τεράστιο κενό μεταξύ των κρατικών εσόδων και δαπανών».
Πάντως ο Σμιτ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτική λύση στην κρίση στην Ελλάδα. «Οι χώρες της ευρωζώνης βασίζονται στην αυστηρή εφαρμογή των κοινών κανόνων, αυτοί είναι η βάση της ένωσης. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υπάρξει μια καθαρά πολιτική λύση σε επίπεδο ηγετών κρατών για την Ελλάδα».
«Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν, σε αντίθεση με μερικά χρόνια πριν, οικονομικά αντιμετωπίσιμη. Από τη μία ενισχύθηκαν πολύ οι δομές της ευρωζώνης. Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αποτρέψει τυχόν μετάδοση» της κρίσης, τόνισε ο Σμιτ.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, ο Γερμανός οικονομολόγος απάντησε: «Το θεμελιώδες λάθος στην τακτική που χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις ήταν, κατά τη γνώμη μου, ότι πίστεψε πως η ευρωζώνη είναι σήμερα το ίδιο ευάλωτη όπως πριν μερικά χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.