Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Σε Ιρλανδία και Ισπανία ευημερούν μόνο οι αριθμοί


Εχουν επανειλημμένως λάβει τα εύσημα για τις εξαιρετικές επιδόσεις τους και για το καλό παράδειγμα που αποτελούν για την Ευρωζώνη...


Ο λόγος για την Ιρλανδία και την Ισπανία, δύο χώρες που έχουν κατά καιρούς δεχθεί τον έπαινο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -και όχι μόνο- για την πορεία που διέγραψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και για τις σωστές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμόσει.
Η Ιρλανδία εξήλθε από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο του 2013 και η Ισπανία ένα μήνα αργότερα «εν χορδαίς και οργάνω», χωρίς ωστόσο να αποσυρθούν τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας και με τους πολιτικούς να ζητούν υπομονή και νέες θυσίες από τους λαούς για το καλό της ανάπτυξης. Ο κ. Σόιμπλε πρόβαλε και χθες την Ισπανία «ως ένα καλό παράδειγμα» για την επιτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, κρίνοντας ωστόσο ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την ίδια πολιτική λιτότητας.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι η χώρα του θα αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2015, όταν θα επικαιροποιήσει τα στοιχεία τον επόμενο μήνα, εν μέσω προσδοκιών ότι η «πάλαι ποτέ κέλτικη τίγρη» θα καταγράψει και πάλι φέτος την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και εδώ ακριβώς έγκειται το «παράδοξο» της ιρλανδικής ανάκαμψης, που εξακολουθεί να έχει «σκοτεινές πλευρές» με πρώτη και καλύτερη την αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών και την έκρηξη των «κόκκινων» δανείων.
Πολλοί Ιρλανδοί δεν έχουν αισθανθεί τη διαφημιζόμενη ανάκαμψη και χάνουν τα σπίτια τους βουτηγμένοι στην ανέχεια και στη φτώχεια, όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει η Deutsche Welle. Ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκκενώνονται έως και 50 κατοικίες την ημέρα σε ορισμένες πόλεις, μία πραγματικότητα που αγνοείται συχνά, όταν γίνεται λόγος για την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τα τρία τέταρτα της ιρλανδικής ανάπτυξης αποκλειστικά σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και στη φορολογική βελτιστοποίηση, καθώς ο αριθμός των εξώσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2015 σημείωσε αύξηση και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Η οικονομία, λοιπόν, είναι και θέμα ψυχολογίας και για να υπάρξει πραγματική βελτίωση πρέπει όλοι οι πολίτες να νιώσουν ότι η κρίση είναι πλέον πίσω τους, γεγονός που προϋποθέτει βελτίωση εισοδημάτων, επιστροφή στην εργασία και αποκατάσταση εμπιστοσύνης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.