Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ασπίδα για τον καρκίνο του μαστού το παρθένο ελαιόλαδο


Οι γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με τακτική κατανάλωση έξτρα παρθένου...


 ελαιόλαδου εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιγκουέλ Μαρτίνεθ-Γκονθάλεθ του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, στην Παμπλόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», συνέκριναν δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής, μία με πολύ ελαιόλαδο και μία με πολλούς ξηρούς καρπούς.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 4.300 γυναίκες με μέση ηλικία 67 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Μία που κατανάλωνε ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα και μία ομάδα που έτρωγε 30 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως. Μία τρίτη ομάδα ελέγχου ακολουθούσε μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Στη διάρκεια πέντε ετών υπήρξαν 35 διαγνωσμένες περιπτώσεις καρκίνου των μαστών. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας με το ελαιόλαδο είχαν κατά μέσο όρο 68% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσες έτρωγαν χαμηλά λιπαρά. Οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, δεν εμφάνισαν κάποια αξιοσημείωτη μείωση του σχετικού κινδύνου.
Πάντως, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερη έρευνα με περισσότερα περιστατικά καρκίνου. Ο καρκίνος του μαστού είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.