Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Η τρόικα «ζυγίζει» το ενδεχόμενο πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα


Οι εκπρόσωποι των δανειστών βλέπουν ορατή την πολιτική αποσταθεροποίηση στην χώρα και την επαναφορά του τρόμου Grexit του περασμένου καλοκαιριού!...



Έντονος είναι ο προβληματισμός των στελεχών της Τρόικας και κυρίαρχα της ΕΕ, η οποία έχει αναλάβει από το καλοκαίρι «προστατευτικό» ρόλο ως προς την ευθυγράμμιση της Ελλάδος με τις απαιτήσεις των δανειστών, αναφορικά με το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο που φέρνουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΖΑ και ΑΝ.ΕΛ τόσο το ασφαλιστικό όσο και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Παρά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων πως «επ ουδενί δεν επιχειρείται εμπλοκή στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα» είναι ξεκάθαρο από τους Θεσμούς πως μια σειρά αλλαγών στο Κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα ή τις αποκρατικοποιήσεις μεταφέρονται προς τον Ιανουάριο έως ότου θα ξεκαθαριστεί το εγχώριο πολιτικό σκηνικό και το κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα παραμείνει ως έχει ή θα οδηγηθούμε σε νέου τύπου κυβερνητική πλειοψηφία.

Ανώτερη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή αν και αναγνωρίζει πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κρίνεται επιτυχής και πως η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και παρά τα καλοκαιρινά capital controls θα υπάρξει μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης από ύφεση, ξεκαθαρίζει πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή για την Ελλάδα είναι η βιωσιμότητα και σταθερότητα στη χώρα και στο πολιτικό της σύστημα καθώς και η πραγματική πλέον υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κουαρτέτου, οι Θεσμοί είναι διατεθειμένοι να δώσουν λίγο ακόμα χρόνο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνοντας όμως πως δεν θα πρέπει να υπάρξει υπερβολή ως προς τα περιθώρια αυτά.

Μάλιστα κύκλοι της Κομισιόν «γκρινιάζουν» καθώς υπάρχει μεγάλη αργοπορία ως προς τις αναμενόμενες προτάσεις για το ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό σύστημα παρά το ότι οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς από τις καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις είναι ξεκάθαρες.

«Ακόμα περιμένουμε μια ξεκάθαρη θέση και ανάλυση από την ελληνική πλευρά, την οποία δυστυχώς ακόμα δεν είδαμε» δήλωνε ανώτερη πηγή της Ευρώπης, προσδιορίζοντας ως επόμενο ορόσημο τον Ιανουάριο, οπότε και βάσει του πολιτικού σκηνικού που θα υπάρξει θα ξεκαθαριστούν τα πάντα. Βέβαια είναι βέβαιο πως εάν δεν ολοκληρωθεί μέχρι τότε το review των Θεσμών, το Eurogroup δεν θα συναινέσει στην εκταμίευση χρημάτωνμε ό,τι συνεπάγεται αυτό.

«Να είμαστε ξεκάθαροι: το review της προόδου της χώρας στις μεταρρυθμίσεις που θα γίνει τον επόμενο μήνα είναι καθοριστικό. Το αν θα υπάρξει κυβερνητική αλλαγή ή θα γίνουν νέες εκλογές δεν είναι δικό μας ζήτημα. Όμως εμείς πιέζουμε προς την κατεύθυνση γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων βλέποντας τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας» αναφέρει έγκυρη διπλωματική πηγή με απόλυτη γνώση των διμερών συζητήσεων.

Ήδη η Τρόικα, κινούμενη υπό το καθεστώς της ελληνικής αβεβαιότητας πάντως αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση για θέματα όπως το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, τις ανατροπές στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο, όμως σε αυτή την περίοδο ξεκάθαρα πιέζει έως τις 11 Δεκεμβρίου να έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές το νομοθετικό (όπου απαιτείται) περιεχόμενο του 2ου σετ προαπαιτουμένων που αφορά σε: κόκκινα δάνεια, ΑΔΜΗΕ (κρίνεται ως θέμα ιδιαίτερης σημασίας), το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα.

Ανοίγει θέμα πώλησης κόκκινων δανείων

Παράλληλα, αναμένεται το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα – μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ οι ίδιες ανώτερες πηγές θεωρούν πως ανοίγει ο δρόμος για την πώληση αυτών, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Ειδικότερα πηγές της Ευρώπης τονίζουν πως σχεδιάζεται ένα μεικτό μοντέλο τριών πυλώνων με τη συμμετοχή των τραπεζών και ξένων επενδυτών. Πάντως αίσθηση προκαλούν αναφορές των ίδιων διπλωματικών πηγών που μιλούν για ενδεχόμενη προσπάθεια εξόδου της Ελλάδος στις αγορές εντός των τελών του 2016 ή των αρχών του 2017. «Η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να βγει επιτυχώς στις αγορές τον Οκτώβρη του 2014, όμως μπορεί αυτό τελικά να γίνει σε λίγους μήνες μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους» αναφέρει η ίδια πηγή.

Ταυτόχρονα, ανοικτό μένει το θέμα της συμμετοχής της χώρας μας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) με παρέμβαση όμως μονάχα από την ΕΚΤ και μόνο με προαπαιτούμενη την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ενώ ξεκίνησε και η συζήτηση σε βάθος αναφορικά με το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και των τραπεζών. Η όλη συζήτηση για αυτό το ζήτημα μάλιστα επείγει και αναμένονται οι ελληνικές θέσεις έως τις 11 Δεκέμβρη.

Φόβοι για επανάληψη του καλοκαιρινού εφιάλτη

Οι παραπάνω διαπιστώσεις διπλωματικών κύκλων των Θεσμών έρχονται μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ντεκλαν Κοστέλο στο φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Εκεί ο κ. Κοστέλο είχε δηλώσει πως μια επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2016, εφόσον είναι έτοιμη η κυβέρνηση, αφενός, θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αφετέρου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχύτατη άρση των capital controls.

Ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική απ' ό,τι περιμέναμε. «Τον περασμένο Αύγουστο εκτιμούσαμε ότι η ύφεση θα είναι 2% έως 4%, πρόσφατα αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και πάλι καθώς φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 0% το 2015 και όχι απαραίτητα αρνητική για το 2016». Σε κάθε περίπτωση ορόσημο θεωρείται ο προσεχής Ιανουάριος. Εάν είναι έτοιμη μέχρι τότε η κυβέρνηση, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας. Αλλιώς, η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί σε νέο πρόβλημα ακόμα και ανάλογης υφής και φύσεως με ό,τι προέκυψε το καλοκαίρι.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.