Πώς περιγράφει μία μητέρα την αλλαγή του γιου της από αγαπητό και δημοφιλή σε μαχητή του Ισλαμικού Κράτους...
Η 13η Νοεμβρίου άφησε το σημάδι της τρομοκρατίας στη Γαλλία όταν τζιχαντιστές που ορκίζονταν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος έσπειραν το θάνατο και τον πανικό στο Παρίσι σκοτώνοντας 130 ανθρώπους.
Έκτοτε, οι γαλλικές αρχές αναζητούν τα ίχνη των τρομοκρατών που επέζησαν από το μακελειό και εκείνα των συνεργών τους.
Έπειτα από τις απαραίτητες έρευνες, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους τζιχαντιστές που εμπλέκονται στην υπόθεση είχαν γεννηθεί ή μεγαλώσει στο Βέλγιο και διατηρούσαν την έδρα τους στο προάστιο των Βρυξελλών, Μολενμπέκ.
Η συνοικία του Βελγίου αποδείχθηκε θύλακας μαχητών τρομοκρατικών οργανώσεων, τη στιγμή που τρεις από τους τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα ζούσαν στη περιοχή, με τη βελγική αστυνομία να έχει «ξεσκονίσει» κάθε πιθανό διαμέρισμα που ενδέχεται να αποτελεί εστία για επίδοξους τρομοκράτες.
Τι λένε, όμως, οι κάτοικοι του προαστίου και δη οι γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να ασπάζονται την ακραία ρητορική των τρομοκρατικών οργανώσεων;
Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian οι γονείς δε μπορούν να αποτρέψουν τα παιδιά τους που προσηλυτίζονται και παρακολουθούν τις διδαχές σκληροπυρηνικών ιμάμηδων, οι οποίοι μιλούν για τζιχάντ και πόλεμο κατά των άπιστων.
Η Ζεραλντίν, μητέρα ενός νεαρού άνδρα, ονόματι Ανίς μίλησε στη βρετανική εφημερίδα για την αλλαγή που σημειώθηκε στο γιο της και από αγαπητό παιδί έγινε τρομοκράτης χάνοντας τη ζωή του στη Συρία.
Ο Ανίς είχε μεγαλώσει στο Μολενμπέκ σε μία κλασική μουσουλμανική οικογένεια από το Μαρόκο, παρότι ο ίδιος δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη θρησκεία.
Μιλούσε φλαμανδικά, γαλλικά, αραβικά, φοιτούσε στο σχολείο της περιοχής και ακόμα και αν δεν διέπρεπε, ήταν αγαπητός και δημοφιλής.
Η αλλαγή στη συμπεριφορά του σημειώθηκε όταν εγκατέλειψε το σχολείο για να βρει δουλειά, περίοδος που αποδείχθηκε σκληρή για τον νεαρό.
«Είναι δύσκολο για όλους τους νέους αλλά αν είσαι μετανάστης είναι ακόμα πιο αμφίβολα τα πράγματα», είπε η μητέρα του Ανίς, εξηγώντας ότι ο γιος της άρχισε να διερωτάται για την ταυτότητά του «αν είναι Μαροκινός ή Βέλγος».
Μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε να μιλάει για την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, μετά για τη Συρία και στη συνέχεια για το Ισλάμ, λέγοντας πως είναι καθήκον όλων των μουσουλμάνων να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.
«Διαφωνούσε με το σύζυγό μου, μερικές φορές βίαια, για το μήνυμα του Κορανίου. Έλεγε ότι ήταν υποχρεωτικό για εμάς να πάμε στη Συρία και ότι αν δεν πηγαίναμε θα πήγαινε εκείνος», δήλωσε η Ζεραλντίν.
Πράγματι, ο Ανίς μετέβη στη Συρία παρά τις προσπάθειες των γονιών του να τον αποτρέψουν και παρότι είχαν ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές στο Μολενμπέκ για την πρόθεσή του να ταξιδέψει.
Αφού έφτασε στην Τουρκία, πέρασε στη Συρία και όταν τηλεφωνούσε στην οικογένειά του έλεγε πόσο χαρούμενος ήταν με τη ζωή του στη χώρα.
Σύντομα, όμως, ο Ανίς άρχισε να αποκαλύπτεται μιλώντας με φανατισμό και αποφασίζοντας να διακόψει κάθε επικοινωνία με τον «κακό μουσουλμάνο» πατέρα του, ο οποίος «ζούσε ανάμεσα στους άπιστους».
Λίγο καιρό αργότερα, η Ζεραλντίν έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό της που έγραφε ότι ο γιος της είχε πεθάνει.
«Συγχαρητήρια. Να είστε υπερήφανη για αυτόν. Είναι μάρτυρας τώρα. Να είστε χαρούμενη που πέθανε πολεμώντας τους άπιστους», έγραφε το μήνυμα του τρόμου, ενώ λίγες ημέρες μετά ένα δεύτερο έφτασε στο κινητό της αναφέροντας ότι ο Ανίς είχε σκοτωθεί με μία σφαίρα ανάμεσα στα μάτια και είχε ταφεί στον τόπο της μάχης στην Ντείρ Εζόρ της Συρίας.
«Ο κόσμος με αποκαλεί μητέρα τρομοκράτη. Δεν είμαι. Μιλούν για ριζοσπαστικοποίηση, αλλά δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει», τόνισε η 50χρονη γυναίκα.
Η μητέρα του νεαρού εκτιμά ότι οι μουσουλμάνοι λόγιοι μπορούν να κάνουν πολλά για να αποτρέψουν τα παιδιά να γίνουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τονίζει ότι «όταν μία μητέρα λέει στην αστυνομία ότι ο γιος της φεύγει για τη Συρία και ότι θέλει να τον σταματήσουν, πρέπει να το κάνουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.