Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ...!


Δεν θα γίνει το Eurogroup της Πέμπτης, αναχωρεί η Τρόικα. Τρόμος και σενάρια για Bail In στην χώρα...




Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Eurogroup αλλά και με βάση κυβερνητικές πηγές, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Μ. Πέμπτη, καθώς φέρεται να υπάρχουν ακόμη αποστάσεις στο θέμα των πρόσθετων μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ.

"Δεν θα γίνει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος", αναφέρει ο Michel Reijns, εκπρόσωπος του Jeroen Dijsselbloem.

"Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το έκτακτο πακέτο και το χρέος θα πραγματοποιηθεί αργότερα", προσθέτει.



Οι επικεφαλής των θεσμών αναχωρούν από την Αθήνα και πλέον σχεδιάζεται η επιστροφή τους μετά τον εορτασμό του Πάσχα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία γύρω στις 7μμ μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των κκ Jeroen Dijsselbloem και Thomas Wieser εκ μέρους του Eurogroup. Σημειώνεται ότι η έκτακτη αυτή σύνοδος είχε προαναγγελθεί ως πιθανή εφόσον υπάρξει επαρκής πρόοδος στη συνάντηση που είχαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την προηγούμενη Παρασκευή στο Άμστερνταμ.

Και από ελληνικής πλευράς επιχειρήθηκε από σειρά τηλεφωνικών επαφών να βρεθεί κοινό έδαφος, κάτι που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν απέδωσε.

Σήμερα, έλαβε χώρα σύντομη διαπραγμάτευση μεταξύ του ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών μετά την οποία, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχεται τη νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, όπως ζητούν οι θεσμοί και ιδιαίτερα το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκε ένας "μηχανισμός δέσμευσης" της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλείσεις. Ανέφερε ότι "έγινε η συζήτηση για τον μηχανισμό δέσμευσης που έχουμε προτείνει. Μας ακούσανε, μιλήσανε. Είχαμε και μια νομική ομάδα μαζί μας, γιατί είναι ένας μηχανισμός που θέλει πολλή σκέψη. Τώρα μπήκε στη συζήτηση".

Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν υπό τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη αλλά και νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης, στο επίκεντρο βρέθηκε η πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για ενίσχυση του μηχανισμού δέσμευσης, ο οποίος προβλέπει "αυτόματο διορθωτή" αν υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας.

Στις διαπραγματεύσεις υπό τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη μετείχε και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επίκεντρο ήταν οι προτάσεις για το μηχανισμό "αυτόματης διόρθωσης" όπως ονομάζεται που προτείνεται να τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Ο λόγος για τον μηχανισμό τον οποίο πρότεινε χθες και επισήμως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Προτείνεται το σημερινό καθεστώς των ημιαυτόματων δημοσιονομικών προσαρμογών σε περίπτωση αποκλίσεων να ενισχυθεί με υποχρέωση αυτόματων παρεμβάσεων όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.