Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Γερμανία: Καθολική κατακραυγή για τις δηλώσεις του υπαρχηγού του AfD εναντίον του Μπόατενγκ


Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ είπε για τον έγχρωμο διεθνή Γερμανό ποδοσφαιριστή πως «ο κόσμος τον βρίσκει καλό ως ποδοσφαιριστή, αλλά δεν θα τον ήθελε για γείτονα»...



Τη γενική κατακραυγή γνώρισε το κόμμα AfD μετά τις δηλώσεις του υπαρχηγού του, Αλεξάντερ Γκάουλαντ εναντίον του έγχρωμου διεθνούς ποδοσφαιριστή της Εθνικής Γερμανίας, Ζερόμ Μπόατενγκ. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Εναλλακτικής κίνησης, δήλωσε πως «ο κόσμος τον βρίσκει καλό ως ποδοσφαιριστή, αλλά δεν θα τον ήθελε για γείτονα», προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και της επικεφαλής του κόμματος, Φράουκε Πέτρι. Ο Ζερόμ Μποατένγκ έχει γεννηθεί στο Βερολίνο, από Γερμανίδα μητέρα και πατέρα από την Γκάνα.

Η δήλωση του Γκάουλαντ προκάλεσε την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης και χιλιάδες αρνητικά σχόλια στα social media, όπου δημιουργήθηκε το hashtag #BoatengmeinNachbarn (Ο Μποατένγκ γείτονάς μου). Η Φράουκε Πέτρι, με δήλωσή της στην εφημερίδα BILD, τόνισε ότι ο υπαρχηγός της δεν είναι σε θέση να θυμηθεί εάν πράγματι έκανε αυτήν τη δήλωση. «Ζητώ συγγνώμη ανεξαρτήτως αυτού από τον κ. Μποατένγκ για την εντύπωση που δημιουργήθηκε», πρόσθεσε, ενώ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter έγραψε: «Ο Ζερόμ Μποατένγκ είναι ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής και δικαίως μέλος της Εθνικής Ομάδας. Χαίρομαι για το Euro».

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ επανήλθε δηλώνοντας ότι ποτέ δεν προσέβαλε τον Ζερόμ Μπόατενγκ, όπως υπονόησε, σύμφωνα με τον ίδιο, η FAS. «Δεν τον γνωρίζω και δεν θα σκεφτόμουν να τον προσβάλω ως προσωπικότητα», δήλωσε, για να απαντήσει η εφημερίδα: «Η δήλωση του κ. Γκάουλαντ για τον Ζερόμ Μποατένγκ προέρχεται από συζήτηση του κ. Γκάουλαντ με τους δημοσιογράφους μας Έκαρτ Λόζε και Μάρκους Βένερ την Τετάρτη στο Πότσνταμ. Και οι δύο συνάδελφοι κατέγραψαν το απόσπασμα, οι καταγραφές τους συμπίπτουν».

Νωρίτερα, με δήλωσή του στην BILD, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε επισημάνει ότι «πολλοί ενοχλούνται τώρα για την προσβλητική παρατήρηση του Γκάουλαντ για τον Ζερόμ Μποατένγκ και την αποκαλούν ξενοφοβική. Ο Μποατένγκ όμως δεν είναι "ξένος", αλλά Γερμανός. Αυτό δείχνει ότι ο Γκάουλαντ δεν στρέφεται μόνο εναντίον των ξένων, αλλά και εναντίον του καλού στη Γερμανία: του σύγχρονου, του ανοιχτού στον κόσμο και της ελευθερίας. Η AfD του Γκάουλαντ είναι και γερμανοφοβική».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, με ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτήρισε τη δήλωση του κ. Γκάουλαντ «χωρίς επίπεδο και απαράδεκτη», για να προσθέσει: «Όποιος μιλάει όπως ο Γκάουλαντ, αποκαλύπτεται μόνος του - και μάλιστα όχι μόνο ως κακός γείτονας. Οι δηλώσεις είναι σαφώς ρατσιστικές και δεν σέβονται τον άνθρωπο».

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στην αυριανή BILD, ο υπουργός Εσωτερικών Τομας Ντε Μεζιέρ δηλώνει ότι κάθε Γερμανός είναι τυχερός που ο Μποατένγκ παίζει ποδόσφαιρο για τη Γερμανία. «Ο Ζερόμ Μποατένγκ είναι σημαντικός πυλώνας της Εθνικής Ομάδας μας και ένα επαγγελματικό πρότυπο. Κάθε Γερμανός μπορεί να θεωρηθεί τυχερός να έχει τέτοιους ανθρώπους ως συμπαίκτες, Γερμανούς πολίτες και γείτονες. Με την πολύπλευρη κοινωνική του δραστηριότητα πέρα από το γήπεδο δίνει σημαντικά κίνητρα για τη συνοχή της χώρας μας. Αντιθέτως από την AfD».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.