Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Τέλος ο Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία της Τουρκίας


Εντονότατες είναι τις τελευταίες ώρες που θέλουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να παραιτείται από την...


 ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εξαιτίας των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ αυτού και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο κατά το οποίο θα αντικατασταθεί ο Νταβούτογλου.
Παρά το γεγονός ότι ο Νταβούτογλου ήταν η προσωπική επιλογή του Ερντογάν για να τον διαδεχτει στην ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία, οι διαφορές τους τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει κάτι παραπάνω από φανερές και αφορούν τις σχέσεις με την Ευρώπη και την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, κάτι που πλήττει το επενδυτικό κλίμα.
Αξιωματούχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 21 Μαΐου έως 6 Ιουνίου, με τον νυν πρωθυπουργό της χώρας να μην προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα.
Φήμες που κυκλοφορούν στη Τουρκία θέλουν εκλεκτός του Ερντογάν για τη θέση να είναι το δεξί του χέρι, ο υπουργός Μεταφορών Μπινάλι Γιλντιρίμ ενώ άλλοι εκτιμούν ότι προωθείται ο υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι γαμπρός του.
«Ο Νταβούτογλου εμφανίζεται να έχει ένα αληθινό ενδιαφέρον για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Πιστεύει ότι αυτό συνάδει με τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι το ίδιο ένθερμος για αυτό», τόνισε παράλληλα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Η ρήξη είναι επίσης εμφανής στα ερωτήματα που εγείρονται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα βασικό θέμα ανησυχίας των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Ερντογάν με δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ της φυλάκισης – πριν από την δίκη τους – ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων με κατηγορίες υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Νταβούτογλου είναι αντίθετος σε τέτοιες προφυλακίσεις.

Το μυστηριώδες μπλογκ
Ερωτηματικά έχει προκαλέσει παράλληλα στην Τουρκία η εμφάνιση ενός νέου πολιτικού blog, το οποίο ανέβηκε διαδικτυακά τη νύχτα της 1ης Μαΐου. Ονομάζεται Pelican Brief, παραπέμποντας στην γνωστή ταινία του 1993, και η πρώτη του ανάρτηση ήταν μια μακροσκελής διατριβή κατά του πρωθυπουργού της χώρας.
Το κείμενο είναι ανυπόγραφο, ωστόσο ο συγγραφέας του αυτοπροσδιορίζεται ως «ένας από εκείνους που θα θυσιάσουν την ψυχή τους για τον αρχηγό». Ο αρχηγός είναι, φυσικά, ο παντοδύναμος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.