Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

New York Times: «Κενές υποσχέσεις ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα»


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν τους εαυτούς τους, την προηγούμενη εβδομάδα, για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά λίγα είναι αυτά, για το οποία μπορούν να πανηγυρίζουν...



Έτσι ξεκινάει άρθρο της The New York Times με τίτλο «Κενές υποσχέσεις ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα», όπου και χαρακτηρίζει «παράλογες» τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στον στόχο του πλεονάσματος, καλώντας παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να πιέσει για το θέμα του χρέους, την ώρα που η Γερμανία φαίνεται να παρατείνει τη συζήτηση.

«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», σημειώνει στο άρθρο της η New York Times, παρατηρώντας επίσης πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πιέσεις στη χώρα. Ωστόσο, αναφέρει, οι υπουργοί Οικονομικών αναζητούν περισσότερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις στους φόρους.

Μάλιστα, παραπέμποντας και στις διαφορές μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ, επισημαίνει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητούν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. «Μια σταθερή και γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα θα μπορούσε να επιτύχει αυτόν τον στόχο, αλλά είναι παράλογο να το περιμένει κανείς αυτό από την Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ θέτει πιο ρεαλιστικό στόχο, ζητώντας πλεόνασμα 1,5%.

«Καθυστερώντα τη μέγιστης σημασίας ελάφρυνση χρέους έως το 2018, θα πλήξει περαιτέρω την ήδη πιεσμένη ελληνική οικονομία», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το άρθρο αναφέρεται ξεχωριστά και στη Γερμανία και αναφέρει πως «η χώρα που έχει δανείσει πιο πολλά χρήματα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος προς την Ελλάδα, απλώς δεν έχει καμιά ιδέα από την επιβολή ακόμη μεγαλύτερης λιτότητας, για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα».

Η κυβέρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, δεν θέλει να δεσμευτεί για αναδιάρθρωση του χρέους πριν από τις εκλογές του 2017, καθώς πολλοί Γερμανοί αντιτίθενται σε κάθε πολιτική για τη διάσωση της Ελλάδας.

Αν και είναι κατανοητό ότι οι Γερμανοί βουλευτές δεν προτίθενται να παραδεχθούν πως το χρέος δεν θα αποπληρωθεί στο σύνολό τους, καθυστερώντας τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αυτό εντούτοις δεν θα κάνει το πρόβλημα να εξαφανιστεί, σημειώνει η New York Times.

Μάλιστα, το άρθρο εκτιμά πως το ΔΝΤ θα έπρεπε να πιέσει τους υπουργούς της Ευρωζώνης για το θέμα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει ποτέ, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίσουν να προωθούν πολιτικές που έχουν επανειλημμένα αποτύχει», καταλήγει η New York Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.