Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Οι νικητές και ηττημένοι της μάχης στη Βουλή


Το ΠΑΣΟΚ (πρωτίστως) και το Ποτάμι (δευτερυεόντως) δεν ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο και δεν ενέδωσαν στην πίεση....




Η κυβέρνηση αντιτάσσει σ’ αυτή την άρνηση το δίκαιο της πολιτικής ηθικής: «ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απέρριψαν τις προοδευτικές συνεργασίες, επέλεξαν να γίνουν ουρά της ΝΔ και έκοψαν οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό χώρο», έλεγαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, στο στρατηγικό δια ταύτα, οι αριθμοί και οι συσχετισμοί λένε πως οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ και του «προοδευτικού τόξου» - όπως το προσδιορίζει τουλάχιστον η κυβέρνηση – περιορίζονται στους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Και οι μεν ΑΝΕΛ αποτελούν τον ασφαλή πόλο συγκυβέρνησης, η δε Ένωση Κεντρώων μια πιθανή, χρήσιμη εφεδρεία κυβερνητικής σταθερότητας, πέραν τούτων όμως ελάχιστα μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή πολιτικής προοπτικής, ιδεολογικής διεύρυνσης και νέων κοινωνικών συμμαχιών.

Ενώπιον αυτού του ελλείμματος, ο Αλέξης Τσίπρας κινείται... αριστερά της κεντροαριστεράς, προσεγγίζει τον Φώτη Κουβέλη (η σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΚΕΑ, την κίνηση του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ έχει «κλειδώσει» πλέον και αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ) και ποντάρει στην στήριξη - και την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ – από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Η απόδοση αυτών των κινήσεων και σχεδιασμών μένει να μετρηθεί και στον δεύτερο γύρο του εγχειρήματος – εκείνον, που ξεκινά τη Δευτέρα με την παρουσίαση των προτάσεων του πρωθυπουργού για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η ήττα της κεντροαριστεράς

Οι οιωνοί όμως δεν είναι θετικοί και προσκρούουν στα ακόμη μεγαλύτερα στρατηγικά, πολιτικά και ιδεολογικά ελλείμματα της εγχώριας κεντροαριστεράς.

Η αναμέτρηση, άλλωστε, επί του εκλογικού νόμου δεν ήταν κερδισμένη ούτε για το ΠΑΣΟΚ, ούτε για το Ποτάμι που βγαίνουν από τη μάχη με ένα... ηρωικό μεν, αλλά πολιτικά ασυνάρτητο «Όχι». Η Φώφη Γεννηματά δεν κατάφερε ποτέ να εξηγήσει στοιχειωδώς την άρνησή της να στηρίξει την απλή αναλογική.

Το δε Ποτάμι εξακολουθεί απλώς να κολυμπά, χωρίς πυξίδα, ανάμεσα στο ασαφές «κέντρο» και στις σειρήνες του φιλελευθερισμού.

Το βάρος στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Από σήμερα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιουλίου για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Όπως είπε άλλωστε από την Ολομέλεια ο ίδιος ο πρωθυπουργός," έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια αναθεώρηση ουσιαστική".

Εκεί, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασής του προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος, καθώς και τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθηθεί για τη διαδικασία.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε μία διαρκή ζύμωση και ανταλλαγή απόψεων με συνεργάτες της απολύτου εμπιστοσύνης του για τα όσα θα εξαγγείλει, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες συσκέψεις τις επόμενες ώρες ώστε να διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο των όσων θα θέσει στο δημόσιο διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.