Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Φόρους έως 13 δισ. ευρώ καλείται να καταβάλει η Apple


Φόρους, ύψους έως 13 δισ. ευρώ, καλείται να καταβάλει στο ιρλανδικό δημόσιο η Apple, σύμφωνα με σημερινή απόφαση...


 της Ε.Ε., η οποία κρίνει ως «παράνομη κρατική βοήθεια» τη φορολογική συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού και του Δουβλίνου.
Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία διήρκησε για περίπου τρία χρόνια, αφορούσε τη συμφωνία μεταξύ Apple και Ιρλανδίας, η οποία διασφάλιζε πολύ χαμηλό φόρο στα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη φορολογική συμφωνία παραβίαζε τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, ο συντελεστής φορολογίας της Apple ανερχόταν μεταξύ 0,005% και 1% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2003 - 2014. «Η Ιρλανδία παρείχε παράνομες φορολογικές ελαφρύνσεις στην Apple, οι οποίες της επέτρεπαν να καταβάλλει σημαντικά λιγότερο φόρο, έναντι των υπόλοιπων επιχειρήσεων» δήλωσε σχετικά, η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρίτ Βεστάγκερ.
Το ποσό των 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση, θα μπορούσε να μειωθεί, εφόσον άλλες χώρες επιδιώξουν να διεκδικήσουν περισσότερα φορολογικά έσοδα από τον τεχνολογικό κολοσσό.
Σε μία πρώτη, επίσημη αντίδραση, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μίκαελ Νούναν, εξέφρασε τη «βαθιά του διαφωνία» με την απόφαση της Ε.Ε., διαβεβαιώνοντας ότι η Apple έχει καταβάλει όλους τους φόρους που της αναλογούν.
«Δεν πρόκειται για κρατική βοήθεια» συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι «η Ιρλανδία δεν παρέχει ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες σε κανέναν φορολογούμενο». Προανήγγειλε μάλιστα, την προσφυγή εναντίον της απόφασης, προκειμένου να «υποστηρίξει την ακεραιότητα του ιρλανδικού φορολογικού συστήματος».
Η μετοχή της Apple, στην προαγορά (pre-market) της Wall Street, υποχωρεί κατά 2,13% στα 104,55 δολάρια.
Οι Βρυξέλλες ερευνώντας παρόμοιες υποθέσεις, έχουν αξιώσει από τις Amazon, McDonald’s και Starbucks να καταβάλουν αναδρομικούς φόρους, έως 30 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν εγείρει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες κάνουν λόγο για συνειδητή στόχευση των αμερικανικών εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.