Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Οργή Λευκού Οίκου για την "καμπάνα" στην Apple από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Την αντίδραση του Λευκού Οίκου, έφερε η «καμπάνα» των 13 δισ. ευρώ στην Apple, από την Κομισιόν!...




Από τις ΗΠΑ, ήρθε μία ξεκάθαρη προειδοποίηση την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ακολουθήσει τον δρόμο της μονομερούς προσέγγισης σε θέματα φορολογίας. Οι Αμερικανοί, εντός του νομικού πλαισίου, δεν αφήνουν «μόνη» της μία από τις πιο επιτυχημένες πολυεθνικές τους στον κλάδο της τεχνολογίας.

Κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, είπε πως «Ανησυχούμε από μια μονομερή προσέγγιση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα» για να εξηγήσει στην συνέχεια, πως «όταν λέω δίκαιο, εννοώ για τους φορολογούμενους αλλά επίσης και για τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν δουλειές σε όλον τον κόσμο».

Το «παράθυρο» στην φορολογική νομοθεσία της Ιρλανδίας, είναι σχεδιασμένο, για να είναι «φιλικό» προς τις πολυεθνικές και να βοηθά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα. Αν και αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή φορολογία, πέτυχε τον σκοπό της και συντέλεσε στην άνευ προηγουμένου ανάπτυξη 26,3% που καταγράφηκε στην η Ιρλανδία το περασμένο έτος, αυξάνοντας τα έσοδα της χώρας κατά 7 δισ. ευρώ το 2008, από την άλλη πλευρά, έχει προκαλέσει την μήνη, άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς από την μία χάνουν πολυεθνικές που εγκαθίστανται στο Δουβλίνο και από την άλλη πλευρά, χάνουν έσοδα από φόρους.

Όλα αυτά έφεραν την απόφαση της Κομισιόν, που ανάμεσα σε άλλα αναφέρει πως, «η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισ. δολ.» και «οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. δολαρίων, συν τους τόκους». Μάλιστα, όπως τονίζεται στο κείμενο της απόφασης, το ποσό αυτό είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από άλλη εταιρεία! Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως «η Apple, κατέβαλε φόρο ανάμεσα σε 0,005% και 1%»!

Φυσικά, αντίθετοι στην απόφαση της Κομισιόν είναι οι Ιρλανδοί, που μέσου του υπουργείου Οικονομικών τους τονίζουν πως δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια και ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν να δηλώνει «Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή (…) Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας, για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών».

Σε τροχιά έφεσης, βρίσκεται και η ίδια, η Apple που κατηγορεί την Επιτροπή, ότι επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία της εταιρείας στην Ευρώπη.«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη, αγνοεί τους φορολογικούς νόμους της Ιρλανδίας και ανατρέπει το διεθνές φορολογικό σύστημα» τονίζει ο αμερικανικός Κολοσσός.

Σύμφωνα με ευρήματα έρευνας που είχε πραγματοποιήσει το 2013, η αμερικανική Γερουσία, η Apple περνά τον μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεων της αυτών μέσω τριών εταιρειών που αν και έχουν συσταθεί στην Ιρλανδία, δεν πληρώνουν φόρο πουθενά. Μάλιστα, αυτό γίνεται με την πολυεθνική, να χρησιμοποιεί ένα «παράθυρο» στον νόμο των ΗΠΑ, που δίνει το περιθώριο στις εταιρίες που έχουν συσταθεί στο εξωτερικό να μην πληρώνουν φόρους στην Αμερική!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.