Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα φορο-καταιγίδα και κατάργηση ελαφρύνσεων στον Προϋπολογισμό του 2017


Την 1η Ιανουαρίου 2017 θα καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ 30% σε όποια νησιά υφίσταται ακόμη, θα αυξηθούν περαιτέρω οι... Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, θα επιβληθεί φόρος 5% στη σταθερή τηλεφωνία και φόρος στον καφέ, θα αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα, ενώ θα επιβληθεί και φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Με προίκα τους φόρους αυτούς που θα ισχύσουν από το νέος έτος, ο προϋπολογισμός 2017 το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα προβλέπει ότι εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου του προγράμματος για 0,5%, ενώ το 2017 θα φτάσει το 1,9%-2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,75%.

Οι παραδοχές του προϋπολογισμού ως προς το ΑΕΠ είναι αυτές του προγράμματος, δηλαδή προβλέπεται ότι φέτος θα υπάρξει ανάκαμψη 0,3%, ενώ το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 2,7%. Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, κάτι που θα συνέβαινε αν υπήρχε απόκλιση έναντι των στόχων του προγράμματος.

Οι νέοι φόροι

Περίπου 400 εκατ. ευρώ θα εισφέρει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον νέο προϋπολογισμό. Από την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εκτιμάται ότι θα προέλθουν έσοδα περίπου140 εκατ. ευρώ. Από την επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από την επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών σταθερής τηλεφωνίας θα εισπραχθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο προϋπολογισμός του 2017 αναμένεται να δεχθεί ενίσχυση της τάξης των 135 εκατ. ευρώ, λόγω των αλλαγών στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.