Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

«Τσεκούρι» στις συντάξεις ως 38% σε έξι επικουρικά ταμεία


Με το τρίτο και τελευταίο «κύμα» επανυπολογισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε 120.000 συντάξεις κλείνει ο κύκλος...


 αναπροσαρμογής συνολικά 1,23 εκατομμυρίων επικουρικών συντάξεων.
Το πιο βαρύ πακέτο ωστόσο είναι το δεύτερο το οποίο θα επιδοθεί στους συνταξιούχους σε λίγες ημέρες, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου (οι συντάξεις πιστώνονται στους λογαριασμούς από το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου).

1. Με το πακέτο του Σεπτεμβρίου ήδη επανυπολογίστηκαν περίπου 805.000 συντάξεις, εκ των οποίων οι 150.000 εκτιμάται ότι θα υποστούν μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις (για 1.500 συνταξιούχους) θα αγγίξουν το 38%.
Οι συνταξιούχοι που θα δουν περικοπές στις πληρωμές της 2ας Σεπτεμβρίου προέρχονται από έξι ταμεία:
-το ΕΤΕΑΜ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (εκτιμάται ότι η μείωση κατά μέσο όρο θα είναι 15%)
-το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων -14%
- το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες Οινοποιίας -13%
το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων -20%
το επικουρικό της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ) οριακές απώλειες κάτω των 10 ευρώ
- ΤΑΠΤΠ - Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank) των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική -35%
ΤΕΑΠΕΤΕ -συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας -35%
Συνολικά από τον επανυπολογισμό και των τριών πακέτων εκτιμάται ότι θα μπουν στο στόχαστρο περίπου 220.000 με 230.000 συνταξιούχοι που θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 10%.
Οι μοναδικοί που παρέμειναν στο απυρόβλητο είναι όσοι εισπράττουν έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Παραδείγματα
1)Συνταξιούχος πρώην τραπεζοϋπάλληλος έχει πάρει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση και την επικουρική του το επικουρικό της τράπεζας που εργαζόταν (πρώην Εμπορική). Η κύρια σύνταξη που παίρνει είναι 1.310 € καθαρά. Επικουρική έπαιρνε 621 € καθαρά. Μετά την περικοπή η επικουρική του διαμορφώθηκε από τον Ιούλιο και μετά στα 403 € περίπου.

2) Συνταξιούχος του ΙΚΑ που είχε συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης και αποχώρησε το 2005 σε ηλικία 58 ετών λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη καθαρή 1.220 ευρώ. Από το πρώην ΕΤΕΑΜ λαμβάνει επικουρική σύνταξη 312 ευρώ καθαρά. Μετά την περικοπή η επικουρική του διαμορφώθηκε από τον Ιούλιο και μετά στα 261 ευρώ περίπου.

2.Το πρώτο πακέτο του Αυγούστου περιλάμβανε συνολικά 320.000 συντάξεις που επανυπολογίστηκαν . Απ΄αυτές μειώσεις υπέστησαν 66.900 επικουρικές. Τις βαρύτερες απώλειες,είχαν οι συνταξιούχοι της ΕΤΒΑ (μείωση 20% κατά μέσο όρο) και οι δημοτικοί υπάλληλοι (μείωση 16%) ενώ το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά μέσο όρο 2,10%.

3) Με το τρίτο πακέτο και συγκεκριμένα , με τις πληρωμές του Οκτωβρίου αναμένεται να δουν μειώσεις στις επικουρικές τους οι συνταξιούχοι από τα ταμεία των αρτοποιών και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΑ &ΤΕΑΠΥΚ του ΟΑΕΕ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τους τομείς επικουρικές ασφάλισης του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ, το ΚΕΑΝ των ναυτικών, των ΤΕΑΕΧ και ΕΑΥΑΠ της πρώην χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων. Οι μειώσεις θα κυμανθούν κατά μέσο όρο από 10%έως 12% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν το 38%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.