Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Φωφή - Σταύρος: Ακόμη δεν "παντρεύτηκαν" και λένε για... διαζύγιο!


Ισχυρές αναταράξεις προκαλούνται στο εγχείρημα της συμπόρευσης Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Ποταμιού με αποτέλεσμα πολλοί να αρχίζουν να αμφισβητούν την βιωσιμότητα του σχήματος πριν καν επιχειρηθεί...



Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αντέδρασε έντονα μέσω διαρροής στην ανοικτή επιστολή του Ποταμιού η οποία βρίθει αιχμών εναντίον της.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι πίσω από την κωλυσιεργία την διγλωσσία και τις συνεχείς υπαναχωρήσεις, υπήρχαν σκοπιμότητες» αναφέρουν στελέχη της Χ. Τρικούπη και της Αγ. Κωνσταντίνου. Καταλήγουν δε με έμφαση: «Είναι προφανές ότι στη λογική του κ. Θεοδωρεάκη δεν είναι η ισχυρή αυτόνομη πολιτικά και προγραμματικά παράταξη».

«Οδικός χάρτης» με 11 σταθμούς στην πορεία προς τη δημιουργία νέου πολιτικού Κινήματος στο χώρο του Κέντρου παρουσιάζει το Ποτάμι

Κάνοντας ρελάνς στις διαρροές των τελευταίων ημερών και τις αλληλοκατηγορίες για την υπονόμευση των προσπαθειών για συμπόρευση, η ηγεσία του Ποταμιού έδωσε στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή με τις θέσεις της «πέρα από διαρροές και ανακρίβειες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο.

Στην ανοιχτή επιστολή, που υπογράφουν οι Δημήτρης Τσιόδρας και Παντελής Αβραμίδης, οι οποίοι εκπροσωπούν το Ποτάμι στις επαφές με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τις άλλες κινήσεις του κεντρώου χώρου, προτείνεται, μεταξύ άλλων τρίμηνη προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.

Προτείνεται επίσης η διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων, καθώς επίσης και διενέργεια των εκλογών με ηλεκτρονικές «κάλπες», στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα.

Αναλυτικά, το κείμενο της ανοιχτής επιστολής έχει ως εξής:

Το Ποτάμι στο συνέδριό του, το Φεβρουάριο, εκτίμησε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα μεγάλη παράταξη που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό Κίνημα το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές.

Ένα Κίνημα δυνατό, που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα δίνει λύσεις.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε το Μάρτιο τη δημιουργία μιας Επιτροπής Διαλόγου θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, των κινήσεων και των προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Και πράγματι παρά τις αμφιταλαντεύσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – αμφιταλαντεύσεις που κράτησαν 2 εβδομάδες – κατορθώσαμε τελικά να συγκροτήσουμε την Επιτροπή Διαλόγου όπου εκπρόσωποι από την Δράση, το Ποτάμι, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους Οικολόγους, το Δίκτυο μαζί με ανεξάρτητες προσωπικότητες, αναζήτησαν τις λύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, όλα τα στελέχη του Ποταμιού, προσπαθήσαμε αυτούς τους έξι μήνες να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες, τους νέους και τις νέες ότι μπορούν να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές της μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες, ούτε από ιδιοκτήτες. Και πρέπει να πάψει να είναι πεδίο πρόσφορο σε λεηλασίες είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά.

Η καταστροφή που προκαλεί στη χώρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας υποχρεώνει να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Σε αυτή την πορεία ανασυγκρότησης του χώρου κάποιοι πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, κάποιοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και κάποιοι άλλοι να βγουν μπροστά. Άλλωστε αυτός ο χώρος έχει αποδείξει ότι δημιουργεί στελέχη, με συγκρότηση, με ευρωπαϊκές αξίες και διάθεση προσφοράς. Στελέχη που μπορούν να εμπνεύσουν και να χειραφετήσουν την κοινωνία. Στο Ποτάμι, στο ΠΑΣΟΚ και στις άλλες φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις υπάρχουν στελέχη με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μετά λοιπόν από την εξάμηνη αναζήτηση των κοινών τόπων αλλά και την ανάδειξη των διαφορών, ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό Κίνημα που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του χώρου; Με ενότητα, ανανέωση και πολιτικό σχέδιο;
Η δική μας απάντηση είναι «μπορούμε»!

Απαριθμούμε λοιπόν τις διαδικασίες που θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν. Ανοιχτές διαδικασίες με πολιτική διαφάνεια και επαρκή χρόνο που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών.

«Όλα ανοιχτά» είναι η προϋπόθεση που θέτουμε για να ξεφύγουμε από τις διαρροές και τους ψιθύρους που δημιουργούν νοσηρό κλίμα και υπονομεύουν το εγχείρημα:

1. Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.
2. Υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.
3. Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.
4. Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.
5. Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες» στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα.
Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.
6. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 μέρες.
Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.
7. Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.
8. Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου Κινήματος.
9. Οι σύνεδροι εκλέγονται από τη βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο Κίνημα.
10. Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.
11. Ο νέος αρχηγός και τα νεοεκλεγέντα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές.

Όλα τα παραπάνω μπορούν βέβαια να συζητηθούν από τους συμμετέχοντες στην κοινή προσπάθεια και να βρεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες, χωρίς όμως να αλλοιώσουμε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά τους.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας προτείνουμε την εβδομάδα 19 με 24 Σεπτεμβρίου (μετά τις ομιλίες των αρχηγών στην ΔΕΘ) να διοργανωθεί κοινή συνέντευξη τύπου της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη όπου θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και θα παρουσιαστούν οι πολιτικές πλατφόρμες των δύο αρχηγών.

Και οφείλουμε εδώ μια απάντηση σε όσους εμφανίζουν ως «κοινή θέση» και «προϋπόθεση συνεργασίας» την πρόταση για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης». Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ποτέ προς συζήτηση στις μεταξύ μας συναντήσεις. Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα (πχ: πρόταση προς τους δανειστές για μείωση του χρέους) αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η εκλογή λοιπόν του νέου αρχηγού δεν είναι μια τυπική διαδικασία κενού πολιτικού περιεχομένου, ούτε πρέπει να καταλήξει σε μια αναμέτρηση κομματικών μηχανισμών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε στην κοινωνία, να αναδείξουμε λύσεις και προτάσεις που θα φέρουν νέο αίμα στον πολύπαθο χώρο μας. Θα αναδείξουν τις διαφορές και τις συγκλίσεις μας.

Τα προβλήματα της χώρας απαιτούν από όλους μας να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς μας αλλά και ταυτόχρονα να μην συμβιβασθούμε με μεσοβέζικες ή παλιές λύσεις.
Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα, πρέπει να αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων, πρέπει να τολμήσουμε. Πρέπει να ενωθούμε με τους πολίτες που θέλουν ελπίδα και προοπτική.

Δημήτρης Τσιόδρας
Παντελής Αβραμίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.