Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Οι ελληνικές επιχειρήσεις... μετακομίζουν σε εξωτικούς παραδείσους!


Στα πέρατα του κόσμου έχουν εξαπλωθεί οι επιχειρήσεις για να προστατευθούν από την πολύχρονη ύφεση που έχει σαρώσει την οικονομία....




Σύμφωνα με την Καθημερινή, εξωτικές περιοχές του πλανήτη, που για τους περισσότερους πολίτες είναι ταξίδια ζωής, οι εγχώριες επιχειρήσεις τις έχουν καταστήσει κομμάτι της διεθνούς παρουσίας τους, αντλώντας οικονομικά οφέλη λόγω των εξαγωγών. Ηδη οι περισσότερες εισηγμένες έχουν αυξήσει σημαντικά τον δείκτη εξωστρέφειάς τους ως κυρίαρχο όπλο απέναντι στην καθίζηση της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Folli Follie Group, η οποία στη φετινή εξαμηνιαία έκθεσή της εμφανίζει παρουσία στο ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού μέχρι τη Χαβάη, το Μακάο και τη Σιγκαπούρη. Η Μέτκα, θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, ανέλαβε έργο στην Γκάνα, ενώ έμφαση δίνει και στο Ιράν. Ταυτόχρονα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η Μέτκα δημιούργησε το μεικτό σχήμα Mέτκα-EGN, που δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά και μέσω του οποίου η εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) στο Πουέρτο Ρίκο. Επίσης, η εταιρεία έχει παρουσία και στη Χιλή.

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν για πρώτη φορά στην ιστορία της εισήλθε στην αγορά της Βραζιλίας αποκτώντας τοπική τσιμεντοβιομηχανία. Ταυτόχρονα έχει πολυετή παρουσία στην Αίγυπτο. Η εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου, που ανήκει στον όμιλο Viohalco, διεκδικεί φέτος συμβόλαια για έργα στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Αφρική.

Η μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος, λόγω της κρίσης στην εγχώρια οικονομία, εξάγει σε Κίνα, σε χώρες της Μέσης Ανατολής και ξεκίνησε εξαγωγές και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η εταιρεία ανελκυστήρων Kleemann Ελλάς, με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 3%, το 2015, προχώρησε στην εξαγορά εμπορικής εταιρείας στην Αυστραλία. Μέσα στο 2016 ο ελληνικός όμιλος, με έδρα το Κιλκίς, προχώρησε στην ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας στην Κίνα και στο Ντουμπάι.

Η εταιρεία καλλυντικών Κορρές ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 2015 στη Λατινική Αμερική. Η διανομή των προϊόντων της Κορρές στην αγορά της Βραζιλίας πραγματοποιείται μέσω του δικτύου της Avon από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Η συγκεκριμένη συμφωνία παρέχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τον όμιλο όχι μόνο στη Βραζιλία αλλά και στην ευρύτερη Λατινική Αμερική, βάσει συμφωνίας, καθώς η Avon πραγματοποιεί το 36% των πωλήσεών της στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με τεράστια δυναμική στο απευθείας δίκτυο (1,9 εκατ. αντιπροσώπους). Η Frigoglass, που αποτελεί μία από τις πιο διεθνοποιημένες εισηγμένες, έχει επεκταθεί σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Κένυα, οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Ινδονησία. Επίσης η Intralot επεκτείνεται στο Περού και οι εισηγμένες Flexopack και Creta Farm έχουν παρουσία στην Αυστραλία. Τέλος, η μεγαλύτερη βιομηχανία μαρμάρου, η Παυλίδης, μετά τις 40 χώρες που ήδη εξάγει και με δείκτη εξωστρέφειας 95% επί του τζίρου, φέτος έχει παρουσία και σε Μεξικό, Πακιστάν και Ινδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.