Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Η σκληρή απάντηση Στουρνάρα σε Σπίρτζη και η αινιγματική στάση Δραγασάκη


«Κρείττον του λαλείν το σιγάν». Με αυτή τη φράση ο Γιάννης Στουρνάρας απαντάει στις κατηγορίες του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, σύμφωνα με τις οποίες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ευθύνες για το θέμα των δανείων της Attica Bank...



Σύμφωνα με κύκλους της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναδιάρθρωση της τράπεζας και δεν επιθυμεί να μπει σε... φλύαρες συζητήσεις, καθώς το πόρισμα του SSM για τις πρακτικές δανειοδοτήσεων της τράπεζας θα σταλεί στις εισαγγελικές αρχές μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Επίσης, η νέα διοίκηση της τράπεζας καλείται να εφαρμόσει κατά γράμμα τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών και να συνεργαστεί μαζί τους για όλα τα θέματα που θίγει το πόρισμα του SSM.

Νωρίτερα, με δηλώσεις του στον realfm, ο Χρήστος Σπίρτζης επέρριψε ευθύνες στον Γιάννη Στουρνάρα δηλώνοντας: «Στο διάστημα από το ’11 μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής. Ο φορέας που ήλεγξε την Τράπεζα για τις διαδικασίες, τα δάνεια, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας».

«Και εδώ ζούμε μία παράνοια που πραγματικά προσβάλλει και τους μηχανικούς, προσβάλλει και την Τράπεζα και άρα και τη χώρα. Αν, λοιπόν, η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδας που την ήλεγξε. Άρα, αν ισχύουν όλα αυτά, πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μου».

«Όλα αυτά», συνέχισε ο ίδιος, «εγώ ζητώ να βγουν δημόσια, στη διαφάνεια, ποιοι ελέχθηκαν, τι πορίσματα έχουμε, ποιοι έκαναν τους έλεγχους μέχρι τώρα και τι έβγαλαν τα πορίσματα του SSM, για να καταλάβει όλος ο κόσμος αν αυτά που αναπαράγονται είναι λάσπη στον ανεμιστήρα, αν είναι εν μέρει αληθή, αν είναι τελείως αληθή ή τελείως ψευδή».

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε, επίσης, πως αν ισχύουν αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον κ. Καλογρίτσα, οφείλει η αρμόδια επιτροπή να τον αποκλείσει από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προσθέτοντας ότι περιμένει από την Τράπεζα της Ελλάδας να δημοσιοποιήσει το σχετικό πόρισμα.

Η περίεργη σχέση του Δραγασάκη με την Attika

Συμμετοχή στις στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής και τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στις αυξήσεις κεφαλαίου που έχει προκαλέσει ζημιά πάνω από 800 εκατ. ευρώ στο Ταμείο των Μηχανικών φέρεται να έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, την εποχή που ήταν οικονομικός σύμβουλος της διοίκησης της τράπεζας.

Το ζήτημα με την «εξαέρωση» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ ξεκινάει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013. Η ανακεφαλαιοποίηση είχε αποφασιστεί από το 2012, μετά το PSI, για να καλύψει τις ζημιές που είχαν υποστεί οι τράπεζες από το «κούρεμα» των ομολόγων. Ομως, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2013, εξαιτίας των «δίδυμων» εκλογών του 2012 και του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί με το Grexit.

Τότε, οι μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών δεν «έβαλαν» λεφτά επειδή οι τράπεζες είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια και η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με κρατικά χρήματα, μέσω του ΤΧΣ. Ομως, αυτό που είδαν όλοι οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών δεν το είδαν το ΤΣΜΕΔΕ και η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, την οποία ελέγχει.

Την εποχή εκείνη, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), στο οποίο υπόκειται το ΤΣΜΕΔΕ, ήταν ο σημερινός υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ο κ. Δραγασάκης ήταν σύμβουλος διοίκησης στην Τράπεζα Αττικής, πρόεδρος της οποίας ήταν ο σημερινός Γιάννης Γαμβρίλης. Αποχώρησε από την τράπεζα όταν εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012, επειδή υπήρχε ασυμβίβαστο.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής, με ανακοίνωσή του πριν από τις εκλογές, εμμέσως καλούσε τα μέλη του να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Δραγασάκη, λέγοντας ότι «...περιποιεί τιμή για τον Σύλλογο και την Τράπεζα η ύπαρξη 7 "δικών μας" υποψηφιοτήτων στις επικείμενες εθνικής εκλογές» και σημείωνε, μεταξύ άλλων, την υποψηφιότητα του κ. Δραγασάκη. Μετά τις εκλογές, σε νέα ανακοίνωση αναφέρει ότι «περιποιεί τιμή για την κοινότητα της Attica Bank η εκλογή του Γιάννη Δραγασάκη».

Η απόφαση για τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής ήταν καθοριστική για τη συμμετοχή του και στην τελευταία του περασμένου Νοεμβρίου. Διότι αν δεν διατηρούσε το ποσοστό του, τότε κινδύνευε να υποστεί σημαντικές ζημιές και να καταρρεύσει, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα. Ετσι αποφασίστηκε το ταμείο να «ρίξει» άλλα 400 εκατ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα» της Αττικής.

Επίσης, είναι προφανές ότι από το 2012 οι «Μηχανικοί», μέσω της διοίκησης της Αττικής, ήθελαν να κρατήσουν στα χέρια τους τον έλεγχο της τράπεζας, η οποία, όπως λένε στην αγορά, αντιμετώπιζε τη χρηματοδότηση ορισμένων κατασκευαστικών, τεχνικών και εργολαβικών εταιρειών με «ευνοϊκή διάθεση». Ο έλεγχος της ΤτΕ εστιάζει στα δάνεια αυτά, όπως και σε χρηματοδοτήσεις κατασκευαστών για τη συμμετοχή τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις ώστε να παραμείνει ο έλεγχος σε «φιλικά» χέρια.

Αλλά και η κυβέρνηση έχει εντάξει την Τράπεζα Αττικής στον σχεδιασμό της για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν θα είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, όπως το έχει περιγράψει στη Βουλή ο κ. Δραγασάκης. Γι' αυτούς τους λόγους θεωρείται ότι οι κκ. Δραγασάκης και Σπίρτζης άσκησαν όλη την επιρροή τους για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής.

Και η παρέμβαση Δραγασάκη...

Παρέμβαση, εν μέσω του πολέμου για την Attica Bank και τις τηλεοπτικές άδειες , κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης καταγγέλοντας ουσιαστικά ότι συγκεκριμένα συμφέροντα επιδιώκουν είτε να κλείσει η τράπεζα, είτε να οδηγηθεί σε εξαγορά έναντι ευτελούς τιμήματος.
«Υπάρχουν κέντρα που επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής έναντι ευτελούς τιμήματος», διαμηνύουν κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Η παρέμβαση Δραγασάκη έρχεται την ώρα που μαίνεται η πολιτική και επιχειρηματική σύγκρουση γύρω από τα δάνεια της Attica Bank προς τον όμιλο Καλογρίτσα, έναν από τους 4 υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και στη σκιά της μάχης που δόθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος για τον ορισμό της νέας διοίκησης στην Τρ΄πεζα Αττικής.
«Η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας επίλυσης των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην ανασυγκρότηση της διοίκησής της», ανέφεραν κύκλοι της αντιπροεδρίας οι οποίοι, με αφορμή την εκλογή νέας διοίκησης επεσήμαναν ότι «οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Αττικής είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (πάνω από 16%) και πολύ υψηλότεροι από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος (8- 10- 12%)» και ότι «οι καταθέσεις στην τράπεζα Αττικής είναι απολύτως ασφαλείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.