Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Διεθνής Αμνηστία: Η Ελλάδα είναι αποθήκη μεταναστών


Μια χαρά τα κατάφεραν ο Μουζάλας κι οι αλληλέγγυοι...



Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία και τονίζει ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών» με τους ανθρώπους αυτούς να ζουν σε άθλιες και ανασφαλείς συνθήκες.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι, παρά τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ το 2015 να φιλοξενήσει η Ευρώπη 120.000 πρόσφυγες, μέχρι σήμερα πολλές χώρες έχουν πάρει λιγότερο από το 5% του αριθμού των προσφύγων που είχαν δεσμευτεί να αναλάβουν ενώ υπάρχουν χώρες που ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε έναν άνθρωπο.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της οργάνωσης, που δόθηκε στην δημοσιότητα στον απόηχο της συνόδου κορυφής για την προσφυγική κρίση στην Νέα Υόρκη με την συμμετοχή ηγετών από όλο τον κόσμο, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός για την μετεγκατάσταση των προσφύγων θα χρειαστούν 18 χρόνια για να εκπληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τις υποχρεώσεις τους.

Έτσι, στην Ελλάδα παραμένουν για όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποκλεισμένοι οι πρόσφυγες και σύμφωνα με τον Steve Symonds, εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ηνωμένο Βασίλειο η χώρα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών».

«Οι άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά που είναι παγιδευμένοι εκεί (στην Ελλάδα) είναι αποτέλεσμα της επαίσχυντης συλλογικής αποτυχίας εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών.

Όλοι από κοινού θα πρέπει να ασχοληθούμε με την μετανάστευση των προσφύγων που είναι «ντροπιαστικά» μικρή σε σύγκριση με εκείνη που βιώνουν πολύ φτωχότερες χώρες στην Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική – το πρώτο είναι να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις τους (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) και να μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα», τόνισε ο Symonds.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Our Hope is Broken», η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει κανέναν πρόσφυγα στα εδάφη τους ενώ χώρες, όπως είναι το Βέλγιο, η Κροατία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Γερμανία φιλοξενούν λιγότερο από το 5% των προσφύγων που είχαν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν.

Η έκθεση αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων 1.489 ασυνόδευτα παιδιά ενώ επισημαίνει πως αρκετοί από τους πρόσφυγες στην χώρα μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οξύ στρες και κατάθλιψη, εξαιτίας του αποχωρισμού από τους αγαπημένους τους.

Αύξηση 132% στις αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα

Αύξηση 132% στις αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν στην Ελλάδα καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Ειδικότερα, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2016, 12.015 άτομα κατέθεσαν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σχέση με 5.190, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2016. Εξαυτών, οι 8.000 αιτήσεις (ή το 67%) κατατέθηκαν από Σύριους, οι 1.100 (ή το 9%) από Ιρακινούς και οι 620 (ή το 5%) από Πακιστανούς.

Σε επίπεδο ΕΕ, 305.700 άτομα κατέθεσαν αίτηση ασύλου το δεύτερο τρίμηνο του 2016, αυξάνοντας κατά 6% τις αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ. Οι Σύριοι παρέμειναν η κύρια υπηκοότητα των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία στα κράτη μέλη της ΕΕ (90.500 αιτήσεις), ενώ ακολουθούν οι Αφγανοί (50.300 αιτήσεις) για και οι Ιρακινοί (34.300 αιτήσεις).

Ο μεγαλύτερος αριθμός των αιτούντων άσυλο καταγράφηκε στη Γερμανία, με σχεδόν 187.000 αιτήσεις (ή το 61% του συνόλου των αιτήσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ), ενώ ακολουθεί η Ιταλία (27.000 αιτήσεις ή 9%), η Γαλλία (17.800 αιτήσεις ή 6%), η Ουγγαρία (14.900 αιτήσεις ή 5%) και η Ελλάδα (12.000 αιτήσεις ή 4%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις ασύλου μετά την Ελλάδα, σημείωσε η Ουγγαρία (+ 118%), η Πολωνία (+ 65%) και η Ισπανία (+ 37%). Αντίθετα, μειώσεις καταγράφηκαν κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, δηλαδή στη Δανία (-59%), τη Φινλανδία (-53%) και τη Σουηδία (-42%), αλλά και στην Ολλανδία (-47%), στο Βέλγιο (-44%) και στην Αυστρία (-22%).

Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους, το υψηλότερο ποσοστό των εγγεγραμμένων αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε στη Γερμανία (2.273 αιτούντες ανά εκατομμύριο κατοίκων), ενώ ακολουθεί η Ουγγαρία (1.517), η Αυστρία (1.241) και η Ελλάδα (1.113). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (2 αιτούντες ανά εκατομμύριο κατοίκων), στη Ρουμανία (11), στην Πορτογαλία (15), στη Λιθουανία (24), στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Εσθονία (26 και στις δύο). Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, υπήρχαν συνολικά 599 αιτούντες άσυλο για πρώτη φορά ανά εκατομμύριο κατοίκων στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.