Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Έκθεση - ΣΟΚ της JP Morgan για Ελλάδα: Το καλό σενάριο είναι... το άσχημο!


Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα δεν είναι και τόσο καλό, επισημαίνει η JP Morgan σε νέα της έκθεση, υπογραμμίζοντας πως το ρίσκο της χώρας αλλά και των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες και αποτελούν το κλειδί για το ελληνικό χρηματιστήριο, έχει αυξηθεί...



Όπως σημειώνει η JP Morgan, το 2015 η Ελλάδα βίωσε την πιο «γεμάτη» χρονιά από οποιαδήποτε άλλη χώρα μέσα σε ένα χρόνο: δύο εκλογές, δημοψήφισμα, αμέτρητα Eurogroup-θρίλερ με αποκορύφωμα το μαραθώνιο 17ωρο που οδήγησε σε ένα νέο, τρίτο μνημόνιο, το κλείσιμο του χρηματιστηρίου για 5 εβδομάδες, το κλείσιμο των τραπεζών που ακολουθήθηκε από επιβολή capital controls (που εξακολουθούν να υπάρχουν) καθώς και μια διάσωση των τραπεζών που γονάτισε τους μετόχους τους (οι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών σημείωσαν βουτιά 90% το 2015) και επέβαλε ζημιές στους κατόχους ομολόγων.

Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει χαλαρώσει του ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που ίσχυαν για πάνω από ένα χρόνο. Οι νέες καταθέσεις δεν θα υπόκεινται σε capital controls και οι αναλήψεις από τα ΑΤΜς ανέρχονται πλέον στα € 840 κάθε δύο εβδομάδες.

Η δεύτερη αξιολόγηση κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει αυτό το μήνα, ενώ η ατζέντα του 2016 περιστρέφεται γύρω από τη συνεχή συμμόρφωση με το νέο μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους.

Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι μία ακόμη πηγή αβεβαιότητας.

Το κλειδί για το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως τονίζει η JP Morgan, είναι η πορεία των τραπεζών.

Το 2015 προχώρησαν σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 14,4 δισ. ευρώ καθώς και σε αναδιάρθρωση ορισμένων ομολόγων, ενώ στο β’ τρίμηνο του 2016 τα οικονομικά τους αποτελέσματα ήταν μεικτά. Όπως προσθέτει, το guidance από τις περισσότερες τράπεζες είναι γνωστό: ότι η κερδοφορία θα επιστρέψει μόνο όταν τελειώσει η ύφεση, με πολλούς να σημειώνουν ότι οι τράπεζες στέλνουν το ίδιο αυτό μήνυμα εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι μετοχές τους σημειώνουν απώλειες άνω του 46% από τις αρχές του έτους, έναντι πτώσης 27% στον Γενικό Δείκτη, ωστόσο αυτή η εικόνα δεν αποτυπώνει την τεράστια βουτιά ύψους 31% που οδήγησε την αγορά στα χαμηλά έτους τον Φεβρουάριο, και η οποία ακολουθήθηκε από άνοδο μόλις 6,9% από τότε έως σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η JP Morgan, οι τράπεζες είναι το συνώνυμο της μεταβλητότητας για την ελληνική αγορά.

Η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει πως το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα δεν είναι και τόσο… καλό για αυτό και διατηρεί ουδέτερη στάση στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως επισημαίνει, η μεταβλητότητα έχει ενισχυθεί επικίνδυνα και οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι «απόλυτα καθοδικοί» και τα περιθώρια αξίας ελάχιστα, ενώ το προφίλ ρίσκου τόσο για αυτές όσο και για την Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Τέλος, η JP Morgan επισημαίνει πως το μοναδικό top pick της είναι η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς οι αποτιμήσεις είναι κοντά στο μεγαλύτερο discount ιστορικά, έναντι των υπόλοιπων εταιρειών του ευρωπαϊκού κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.