Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Τραμπ: Θα απελάσω όλους τους λαθρομετανάστες


Ο Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε στην ομιλία του με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό πρόβλημα ότι όποιος ζει παράνομα στην Αμερική θα απελαθεί στην περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί ο ίδιος στην προεδρία των ΗΠΑ...Η δήλωση του αυτή του Τραμπ σηματοδοτεί την επιστροφή του στις αρχικές (σκληροπυρηνικές) θέσεις που εξέφραζε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στις ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε τη διάθεση να είναι περισσότερο “ελαστικός” στις τοποθετήσεις του, με διάθεση συνεργασίας για την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σκληρή στάση
Στη χθεσινή ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στη συνοριακή πολιτεία της Αριζόνας, τήρησε σκληρή στάση έναντι των 11 εκατ. μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, σβήνοντας τις ελπίδες μιας πιο μετριοπαθούς στάσης που είχαν καλλιεργήσει οι δηλώσεις του, για “καλούς ανθρώπους” μεταξύ των μεταναστών που ζουν στη χώρα για χρόνια κι έχουν συμβάλει στην ευημερία της αμερικανικής κοινωνίας.

Υιοθετώντας το σκληρό τόνο που χαρακτηρίζει την παρορμητική προσωπικότητά του, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι όσοι ζουν παράνομα στις ΗΠΑ έχουν “μόνο μία επιλογή” στην περίπτωση της εκλογής του στην προεδρία: “Να επιστρέψουν στις πατρίδες τους κι από εκεί να αιτηθούν την είσοδό τους και πάλι στη χώρα,” δήλωσε.

“Το μήνυμά μας προς τον κόσμο θα είναι αυτό: “Δε μπορείτε να νομιμοποιηθείτε ή να γίνετε Αμερικανοί πολίτες, εάν έχετε έρθει παράνομα στη χώρα,” τόνισε. “Όλοι θα πρέπει να μάθουν ότι δε μπορείτε να έρχεστε παράνομα, να κρυβόσαστε κι απλά να περιμένετε για τη νομιμοποίησή σας. Αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει,” συμπλήρωσε με νόημα.

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στο ζήτημα της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι το Μεξικό θα πληρώσει για την κατασκευή του τείχους. Ο ίδιος μίλησε λίγες ώρες μετά αφότου ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο είχε δηλώσει προσωπικά στον ίδιο ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να πληρώσει το οικονομικό κόστος του τείχους.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δήλωσε στην κοινή συνέντευξή του με τον Μεξικανό πρόεδρο ότι δε συζήτησαν για το ποιος θα καλύψει το οικονομικό κόστος. Ο Πένα Νιέρο παρέμεινε σιωπηλός για το ζήτημα αυτό στη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ αργότερα ανέφερε στο Twitter ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα. “Στην αρχή της συζήτησής μας με τον Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισα ότι το Μεξικό δε θα πληρώσει για το τείχος,” ανέφερε ο Πένια Νιέτο, στην ανάρτησή του, στο Twitter.

Συντήρηση της έντασης
Η ακραία ρητορική που ακολούθησε ο Τραμπ για το μεταναστευτικό πρόβλημα από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του τον βοήθησε να επικρατήσει στους προκριματικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, έναντι των 16 αρχικών υποψηφίων που διεκδικούσαν το χρίσμα. Η Αν Κούλτερ συντηρητική ακτιβίστρια που ανησυχούσε για το ενδεχόμενο μεταβολής των σκληρών θέσεων του Τραμπ, ανέφερε στο Twitter: Έχω ακούσει ότι ο Τσόρτσιλ μπορούσε με ευκολία να χειριστεί τις φράσεις που χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του. Η ομιλία που έκανε ο Τραμπ για το μεταναστευτικό είναι η πιο μεγαλειώδης ομιλία που έχει κάνει.”

Από την άλλη μεριά, ο οργανισμός Correct The Record, που υποστηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου άσκησε σκληρή κριτική στον Τραμπ. “Η ομιλία του επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε όλοι μας, ότι δε θα υπάρξει χαλάρωση,” δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σάπελ, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι θέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ “Πρώτα η Αμερική” στοχεύουν να στρέψουν τη μεσαία αμερικανική τάξη κατά των μεταναστών, που αισθάνεται ότι έχει απολέσει θέσεις εργασίας από τους μετανάστες ή για την “εξαγωγή” θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.