Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ρίχνει στην... πυρά τον Καλογρίτσα το Μαξίμου;


Στην περίπτωση Καλογρίτσα ισχύει μια ελληνική παροιμία: «Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γαϊδαρος»...




Είναι σαφές πως μετά και τις αποκαλύψεις για τα χαριστικά δάνεια που έχει λάβει από την Attica Bank ο υποψήφιος καναλάρχης βρίσκεται αντιμέτωπος με την έξοδο από τον διαγωνισμό για τις άδειες για μια σειρά από λόγους: αρχικά, στο Πόθεν Έσχες του εμφανίζονται σοβαρά σημεία αδιαφάνειας, με το περίφημο «βοσκοτόπι» στην Ιθάκη να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ακόμα ένα ζήτημα είναι η ρευστότητα που είναι άγνωστο αν διαθέτει, μιας και περαιτέρω δανειοδότηση ύψους 19 εκ. που είχε εγκριθεί, δεν εκταμιεύεται. Ακόμα, ο τρόπος που πήρε τα δάνεια, γεννά σοβαρό ποινικό ζήτημα, κυρίως για τους ιθύνοντες της τράπεζας, αλλά και σοβαρό ζήτημα για το πώς ο κ. Καλογρίτσας μπόρεσε να συμμετάσχει στον ίδιο τον διαγωνισμό.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το KoolNews.gr, στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια υπάρχει έντονη δυσφορία για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση. Η αρνητική δημοσιότητα για το ζήτημα έχει ήδη αρχίσει και σωρεύεται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Star και ΣΚΑΪ πρωταγωνίστησαν στην εκστρατεία ανάδειξης των κενών στο Πόθεν Έσχες Καλογρίτσα, με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση με το περίφημο βοσκοτόπι των 100 εκ. στην Ιθάκη, το οποίο κάτοικοι και γνώστες του real estate αδυνατούν να πιστέψουν τίνι τρόπω αποτιμήθηκε έτσι.

Άλλωστε, η κυβέρνηση εμφανίζεται προβληματισμένη και για έναν ακόμα λόγο: το θετικό momentum από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, γυρνά μπούμερανγκ όσο αποκαλύπτονται μια προς μία οι λεπτομέρειες για το «ποιόν» του ομίλου Καλογρίτσα, ο οποίος εμφανίζεται να παίρνει σωρεία δανείων εκατομμυρίων με μόνο εχέγγυο τα δημόσια έργα που έπαιρνε. Το ξήλωμα του πουλόβερ ξεκίνησε με το Πόθεν Έσχες του και πλέον συνεχίζεται αμείωτο με την αποκάλυψη του χαριστικού τραπεζικού του δανεισμού. Με δεδομένο πως το πόρισμα της ΤτΕ έχει πάρει τον δρόμο για τον εισαγγελέα, η διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να φέρει τον εργολάβο αντιμέτωπο με ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, μιας και θα πρέπει να κληθεί να εξηγήσει πώς και με ποιες εξασφαλίσεις έλαβε πακτωλό χρημάτων από μια μη συστημική τράπεζα, όπου ο παρεμβατισμός του δημοσίου είναι έντονος.

Τούτου δοθέντος, στο παρασκήνιο ήδη βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας ένα plan B, σε περίπτωση κωλύματος της πλευράς Καλογρίτσα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε ένα τέτοιο σενάριο, στο προσκήνιο έρχονται οι κ.κ. Ιβάν Σαββίδης και Δημήτρης Κοντομηνάς, οι οποίοι είναι οι αμέσως επόμενοι επιλαχόντες. Σύμφωνα με πληροφορίες του KoolNews.gr, ο κ. Σαββίδης έχει διαμηνύσει σε συνεργάτες του πως είναι αποφασισμένος να μπει στην ελληνική αγορά των media, ενώ ο κ. Κοντομηνάς-παρά τις προχωρημένες επαφές με τον κ. Καλογρίτσα-μοιάζει να έχει αλλάξει στάση και πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον του νυν προσωρινού υπερθεματιστή, διαβλέποντας πως μπορεί να μείνει εκτός νυμφώνος. Σε αυτό το σενάριο, ένας ενδεχόμενος «γάμος» μεταξύ των πλευρών Σαββίδη και Κοντομηνά δεν πρέπει να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση, Άλλωστε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το KoolNews.gr, το Μέγαρο Μαξίμου έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση από τη συστηματική επίθεση του κεντρικού δελτίου του Alpha, το οποίο είναι και το πρώτο σε τηλεθέαση, και παρακολουθεί με τη σειρά του με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις.

«Χοντρό» παρασκήνιο με την Attica

Την ίδια ώρα που ο κ. Καλογρίτσας βλέπει ανάγλυφο το φάσμα του αποκλεισμού, η Attica Bank γλίτωσε-προς ώρας τουλάχιστον-το σενάριο του ειδικού επιτρόπου από την ΤτΕ. Και αυτό, γιατί μπορει εν τέλει να ορίστηκε το νέο ΔΣ με πρόεδρο τον Τάκη Ρουμελιώτη και CEO τον Θεόδωρο Πανταλάκη, αλλά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το KoolNews.gr, το ΔΣ της τράπεζας ήταν ιδιαίτερα επεισοδιακό, με την πλευρά του ΤΣΜΕΔΕ να εμφανίζεται αδιάλλακτη για την τοποθέτηση Πανταλάκη. Χρειάστηκε η υπενθύμισε εκ μέρους της ΤτΕ για την απειλή του επιτρόπου, αλλά και η πυροσβεστική παρέμβαση του Μαξίμου προς το ΤΣΜΕΔΕ, του οποίου ο πρόεδρος Κώστας Μακέδος βρίσκεται κοντά στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις και να υπάρξει εν τέλει συμβιβασμός με τα πρόσωπα που είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, από την ΤτΕ προέκυπτε βούλησης ολικής σύγκρουσης σε περίπτωση που το ΤΣΜΕΔΕ επέμενε, με πηγές της να λένε πως είτε ο κ. Πανταλάκης θα πήγαινε ως CEO είτε ως επίτροπος. Όπως και να έχει, τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει για την τράπεζα, καθώς το πόρισμα της ΤτΕ για την υπόθεση Καλογρίτσα είναι «φωτιά» για διευθυντικά και επιτελικά στελέχη της που χειρίστηκαν τον δανεισμό του κατασκευαστή, ενώ η τράπεζα έχει τρομακτικά ανοίγματα, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο portfolio της να φτάνουν τα 2/3 των συνολικών στοιχείων ενεργητικού της, ενώ παράλληλα το ΤΣΜΕΔΕ βρίσκεται σε δεινή θέση, μιας και στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση «πέταξε» ακόμα περισσότερα εκατομμύρια από τα αποθεματικά του σε ένα διαφαινόμενο…πιθάρι των Δαναϊδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.