Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Eurasia Group: Η μέρα της μαρμότας... κι ο Μητσοτάκης


Τη σοβαρή καθυστέρηση στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που απαιτούνται για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ παρατηρεί το σημερινό σημείωμα του Eurasia Group για την Ελλάδα, με τον τίτλο «Η μέρα της μαρμότας»...




συνδέοντάς τη δυστοκία της κυβέρνησης με την παγιωμένη δημοσκοπική διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταγράφεται και από τη χτεσινή δημοσκόπηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή για την Ευρώπη Mutjaba Rahman που επιμελείται το σημείωμα, το αποτέλεσμα της εν λόγω δημοσκόπησης «ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, πολύ σύντομα, πιθανότατα στις αρχές του χρόνου».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει πολύ πίσω στο πρόγραμμα αφού κωλυσιεργεί στην εφαρμογή των milestones», σημειώνει ο συντάκτης, θυμίζοντας πως η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και δύο μήνες ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση. Σημειώνεται, εξάλλου, πως «συγκεκριμένα η Γερμανία είναι ενοχλημένη από την έλλειψη προόδου στο θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων» αλλά και πως έχει επιδεινώσει τις σχέσεις η αντίδραση της κυβέρνησης στη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διαβάζει λάθος (ή να μην ενδιαφέρεται) το πολιτικό κλίμα στο Eurogroup», σημειώνει ο Rahman και προσθέτει πως οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Σεπτέμβρη δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα και πως αυτό θα αποτυπωθεί στο επερχόμενο Eurogroup.

Μάλιστα, τονίζει πως «η κακή συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει τους δανειστές να κρύψουν τις διαφορές τους και να κατηγορήσουν την Ελλάδα», συμβάλλοντας στην καθυστέρηση συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για την απομείωση του χρέους.

Χαρακτηρίζει δε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικά αφελή» καθώς «το μόνο που κάνει είναι να σηματοδοτεί προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση θέλει να σταματήσεις τις μεταρρυθμίσεις μόλις τελειώσει το πρόγραμμα το 2018».

Το σημείωμα κάνει αναφορά και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, που παραμένει μετέωρη και θα εξαρτηθεί από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους αλλά και το ποια φράξια θα υπερισχύσει εσωτερικά στο Ταμείο. «Αν το ΔΝΤ επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων απομείωσης του χρέους τώρα, οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να προχωρήσουν χωρίς αυτό», τονίζει.

Το «καλό» σενάριο, σύμφωνα με το σημείωμα, είναι το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο να μην φέρουν τόσο κακά αποτελέσματα (επιβεβαιώνοντας τους Ευρωπαίους), ωστόσο ο αρθρογράφος προβλέπει πως είναι περισσότερο πιθανό το σενάριο της ρήξης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Βερολίνου και ΔΝΤ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ακριβώς όταν η χώρα θα χρειάζεται χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.