Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Για πρώτη φορά: Εικόνες από την Μασονική Στοά Ελευσίνας [photos]


Για πρώτη φορά η Μεγάλη Στοά της Ελλάδας «ανοίγει τις πόρτες» και του κτήριου της στην Ελευσίνα...



Πρόκειται για ένα κτίριο επί της οδού στην οδό Κίμωνος 20 στην Ελευσίνα, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν στοές αλλά και μεγάλες στρογγυλές αίθουσες ενώ κυριαρχεί η προτομή του «Μέγα Διδάσκαλου» Σάββα Π. Βαφειάδη.

Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα, η πρώτη κανονική Τεκτονική Στοά, ιδρύθηκε στη Βενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα, το έτος 1782, με όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας, που έδρευε στην Παδούη της Ιταλίας.

Το 1810, ο Διονύσιος Ρώμας ένωσε τις Στοές της Κέρκυρας «Αγαθοεργία» και «Φιλογένεια» σε μια κοινή Στοά, η οποία απ” το έτος 1811 αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά στον Ελληνικό χώρο με τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, κατ” Ανατολήν Κερκύρας, 1811».

Στα επόμενα χρόνια ο Ελληνικός Τεκτονισμός εξαπλώθηκε στα Επτάνησα. Οπως σημειώνουν οι Τέκτονες στην ιστοσελίδα τους η συμβολή τους στην Ελληνική Εθνεγερσία ήταν μεγάλη.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.