Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

«Πρόβα τζενεράλε» για το κινέζικο... Κανάντεραλ [video]


Έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα βρίσκεται ήδη το Tiangong-2, το διαστημικό εργαστήριο που απογειώθηκε με απόλυτη επιτυχία πριν από λίγες ώρες από το διαστημικό κέντρο της Κίνας στην έρημο Γκόμπι...




Το Tiangong-2 θα χρησιμοποιηθεί ως τροχιακή βάση για διμελή πληρώματα αστροναυτών, θέτοντας τις βάσεις για την εκτόξευση του διαστημικού σταθμού της χώρας, στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Το πρώτο πλήρωμα θα φτάσει στο εργαστήριο τον Οκτώβριο ενώ, όπως και στις αποστολές που θα ακολουθήσουν, θα παραμείνει σε αυτόν έως και 30 ημέρες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι αστροναύτες θα δοκιμάζουν συστήματα αυτόματου ανεφοδιασμού με καύσιμα, όπως και άλλες τεχνολογίες που θα πρέπει να είναι έτοιμες πριν ξεκινήσει η συναρμολόγηση του σταθμού.

«Η εκτόξευση του Tiangong-2 είναι πολύ σημαντική, αφού θέτει στέρεες βάσεις γοα τον κινεζικό διαστημικό σταθμό», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Γου Πινγκ, αναπληρωτής διευθυντής του επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος της χώρας.

Μέσα στο 9,5 τόνων διαστημόπλοιο υπάρχει ένα ατομικό ρολόι, ένα όργανο για τη μελέτη των εκλάμψεων ακτίνων γ, φασματογράφοι για τη μελέτη του γήινου περιβάλλοντος, αλλά και εξοπλισμός για την πραγματοποίηση ιατρικών ερευνών για τις βιολογικές επιδράσεις της έλλειψης βαρύτητας.

Επίσης, από το σκάφος θα απελευθερωθεί ένας μικροδορυφόρος, ο οποίος θα κινείται σε κοντινή απόσταση, πραγματοποιώντας φωτογραφικές λήψεις του Tiangong-2. «Εκτιμούμε ότι θα προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα από τα πειράματά μας», πρόσθεσε ο Πινγκ.

Η «παρθενική» αποστολή αστροναυτών στο διαστημόπλοιο αναμένεται να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου. Θα πρόκειται για την έκτη κινεζική επανδρωμένη αποστολή μετά το 2003, όταν η Κίνα για πρώτη φορά έστειλε έναν αστροναύτη στο διάστημα.

Τον επόμενο Απρίλιο έχει προγραμματισθεί η απογείωση της ρομποτικής «φορτηγίδας» Tianzhou-1, η οποία θα συνδεθεί αυτόνομα στο Tiangong-2. Το Tianzhou-1 θα μεταφέρει καύσιμα, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στους Κινέζους μηχανικούς να δοκιμάσουν τις τεχνολογίες σύνδεσης δύο σκαφών στο διάστημα.

Πριν από τη σημερινή εκτόξευση, είχε προηγηθεί η αποστολή του Tiangong-1, τον Σεπτέμβριο του 2011, το οποίο επισκέφθηκαν δύο πληρώματα, για περίπου 15 ημέρες συνολικά. Παρόλο που το Tiangong-2 μοιάζει με τον προκάτοχό του, είναι πολύ πιο εξελιγμένο, με υπερσύγχρονα συστήματα ανεφοδιασμού και υποστήριξης των αστροναυτών.

«Οι αστροναύτες τώρα θα τρέφονται και θα κοιμούνται σε καλύτερες συνθήκες, ενώ επίσης θα μπορούν να γυμνάζονται για ερευνητικούς λόγους», επισήμανε ο Πινγκ. «Έτσι, η 30ήμερη παραμονή τους στο διάστημα θα είναι πιο άνετη και πιο ενδιαφέρουσα».

Το σκάφος έχει σχεδιασθεί για να παραμείνει σε τροχιά για δύο έτη. Σε αυτό τον χρόνο, αναμένεται να το επισκεφθούν έως τέσσερα πληρώματα αστροναυτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.