Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ένταλμα σύλληψης Έλληνα εφοπλιστή για δωροδοκία τραπεζίτη


Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του εφοπλιστή Μιχάλη...




Ζολώτα και του στελέχους της MIG, Μιχάλη Φόλε, αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στην απουσία δέσμευσης, από πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, για εξασφάλιση της φυσικής παρουσίας των πελατών τους ενώπιον του Δικαστηρίου για σκοπούς παραπομπής τους στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Για τους Αντρέα Βγενόπουλο και Κυριάκο Μάγειρα, το Επαρχιακό Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη την ενδιάμεση απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, αποφάσισε όπως δοθεί χρόνος στους συνηγόρους υπεράσπισης μέχρι τις 3 Νοεμβρίου για να διαβουλευθούν με τους πελάτες τους ως προς το κατά πόσον θα παρουσιαστούν ή όχι ενώπιον του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο, με απόφαση του που ανακοίνωσε χθες το πρωί, έκρινε ότι η φυσική παρουσία και των τεσσάρων κατηγορουμένων είναι απαραίτητη, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα που είχαν προβάλει στην τελευταία ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης τους υπέρ της μη αναγκαιότητας της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους στη διαδικασία παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου περιλαμβάνεται σύσταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία να απέχει από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Βγενόπουλου και Μάγειρα ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαιτητική διαδικασία.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο κάλεσε, επίσης, τον Γενικό Εισαγγελέα να τοποθετηθεί στο κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να κριθεί υπόλογη μη συμμόρφωσης με την εν λόγω σύσταση στην περίπτωση που το παρών δικαστήριο προχωρήσει από μόνο του στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Βγενόπουλου και Μάγειρα.

Ο εκ των συνηγόρων του Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να πει οτιδήποτε στο δικαστήριο από τη στιγμή που δεν έχει διαβουλευθεί με τους πελάτες του και ζήτησε χρόνο για να το πράξει σε μια νέα ημερομηνία.

O δικηγόρος των Βγενόπουλου και Μάγειρα είπε ότι ότι τα θέματα που τίθενται αυτή τη στιγμή είναι ιδιαιτέρως περίπλοκα και για το λόγο αυτό καθίσταται αναγκαία η διαβούλευση με τους πελάτες τους, χωρίς να είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, να αναληφθεί κάποια δέσμευση ενώπιον του δικαστηρίου. Εισηγήθηκε στη συνέχεια την αναβολή της διαδικασίας για ένα μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή η λεπτομερής διαβούλευση με τους πελάτες του.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των Ζολώτα και Φόλε ζήτησε τον ίδιο χρόνο για σκοπούς διαβούλευσης με τους πελάτες του στο πλαίσιο της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των κατηγορουμένων.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι παρά το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι παρόντες όπως θα έπρεπε να ήσαν εν αναμονή της σημερινής απόφασης του Δικαστηρίου, εντούτοις δεν θα φέρει οποιαδήποτε ένταση στο να δοθεί κάποιος χρόνος έτσι ώστε να προβούν στις αναγκαίες διευθετήσεις, οι οποίες θα πρέπει να οδηγήσουν στην παρουσία τους ενώπιον του δικαστηρίου, όπως είπε.

Ανέφερε επίσης ότι εντός αυτού του χρόνου, η Νομική Υπηρεσία θα ενημερώσει για τις εξελίξεις αυτές το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για το σκοπό της συμμόρφωσης προς τη σημερινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, δεν θα ζητηθεί από το Δικαστήριο η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Βγενόπουλου και Μάγειρα.

Το Δικαστήριο όρισε, επίσης, την 3η Νοεμβρίου, στις 8.30 το πρωί, για να ακούσει τα όσα έχει να πει η πλευρά της υπεράσπισης των Βγενόπουλου και Μάγειρα στο ερώτημα που έθεσε ενώπιον της για το εάν θα παρουσιάσει τους κατηγορούμενους ενώπιον του δικαστηρίου.

Και οι τέσσερις είναι κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση που αφορά στο ένα εκατομμύριο ευρώ το οποίο καταβλήθηκε από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Kύπρου και πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν στα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός Δημόσιου Λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους Αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.