Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Η ανακάλυψη ενός αρχαίου υπόγειου κόσμου [ΦΩΤΟ]


Σε πόλεις τόσο παλιές όσο η Νάπολη, οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει να ανακαλύπτουν συχνά θησαυρούς των ρωμαϊκών χρόνων, όπως...


 αρχαίες στέρνες και άλλα ιστορικά αντικείμενα κάτω από τα σπίτια τους, κατά τη διάρκεια ανακαίνισης.
Πιο απροσδόκητη ωστόσο, ήταν η τυχαία ανακάλυψη το 2005 - από γεωλόγους ενός αρχαίου, υπόγειου δικτύου κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας στα λατομεία κάτω από τη γειτονιά Monte di Dio.
Στο εντυπωσιακό -γεμάτο αρχαία περάσματα- δίκτυο, βρέθηκαν ιστορικά αυτοκίνητα και ξεχασμένα λείψανα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, 150 μέτρα κάτω από την Piazza del Plebiscito, αναφέρει το bbc.com.
Η πολυεπίπεδη, 1.022τ.μ. σήραγγα - σήμερα γνωστή ως Galleria Borbonica - κατασκευάστηκε το 1853 από τον Ferdinand ΙΙ της Bourbon, ο οποίος, φοβούμενος μια επανάσταση, έχτισε ένα υπόγειο πέρασμα αρκετά μεγάλο ώστε να μπορούν τα στρατεύματα και τα άλογα να ταξιδεύουν από το παλάτι στους στρατώνες.
Τη δεκαετία του 1930, οι σήραγγες χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκη για τα οχήματα που είχαν κατασχεθεί. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι διάδρομοι και οι σπηλαιώδεις αίθουσες λειτουργούσαν ως καταφύγιο για αεροπορικές επιδρομές ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σφραγίσθηκε και ξεχάστηκε για πάντα.
Μέχρι το 2012, όταν ο Tonino Persico, ένας 90χρονος επιζών θυμήθηκε να κρύβεται εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επικοινώνησε με τον γεωλόγο Gianluca Minin, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ανασκαφής, για να τον προειδοποιήσει για την ύπαρξη βόμβας στο καταφύγιο κάτω από το Palazzo Serra di Κασάνο, ένα παλάτι πίσω από την Piazza del Plebiscito.
Χρειάστηκαν τρία χρόνια για τον Minin και την ομάδα του να καθαρίσουν το χώρο από τα συντρίμμια, ωστόσο το Δεκέμβριο του 2015, το μουσείο Galleria Borbonica ξεκίνησε μια περιοδεία στη περιοχή ονόματι «Via delle Memorie» προς τιμήν των ανθρώπων που αναζήτησαν εκεί καταφύγιο.
Αμπούλες και βελόνες που βρέθηκαν θαμμένες κατέδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της πολύωρης αναμονής στο καταφύγιο, αρκετοί τραυματίες δέχονταν τις πρώτες βοήθειες, ενώ τα παιδιά συνέχιζαν το παιχνίδι τους, παίζοντας κρυφτό στα ατελείωτα τούνελ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.