Ή μήπως υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι το ΣτΕ θα γνωμοδοτήσει κατά του νόμου Παππά;...
Όχι μία αλλά δύο διασκέψεις για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών προσδιόρισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, μετά την διακοπή της πρώτης θυελλώδους διάσκεψης την περασμένη εβδομάδα που πυροδότησε ντόμινο εξελίξεων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Ο κ. Σακελλαρίου όρισε για αύριο το απόγευμα και το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, τις δυο νέες διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, 3 εκ. ευρώ η κάθε μια.
Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, την περασμένη εβδομάδα, διήρκεσε περίπου μία ώρα διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου.
Στις εν λόγω δύο διασκέψεις θα συμμετέχουν 30 μέλη.
Εκτός του πρόεδρου Νικολάου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου).
Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου.
Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών έχουν συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.
Πάντως, εκφράζονται ερωτηματικά από δικαστές, για το λόγο όπου ο κ. Σακελλαρίου προσδιόρισε δυο διασκέψεις, εξασφαλίζοντας ότι δεν αρκεί η μία.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, Skai, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».
Τι δήλωσε εχθές στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνεδρίασε του ΣτΕ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κατά την άποψη μας, η εκτενής αναφοράς του Προέδρου της ΝΔ για το Συμβούλιο της Επικρατείας σε ότι έχει να κάνει με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Δείτε το «μήνυμα» που έστειλε από την Βουλή προς το ΣτΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ:
«Σε καμία δημοκρατική ευνομούμενη Πολιτεία και για κανένα λόγο δεν ματαιώνεται η λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Δεν ματαιώθηκε ούτε επί Χούντας. Διότι έτσι θίγεται βάναυσα ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου, που συνιστά προϋπόθεση για τη λειτουργία όλων των δημοκρατικών θεσμών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν επηρεάζεται από την περιρρέουσα συγκυρία. Σκοπός του είναι να ελέγχει τις πράξεις της διοίκησης. Να εφαρμόζει το νόμο και όχι να ερμηνεύει την κοινή γνώμη.
Το ΣτΕ δίκασε τα τελευταία χρόνια, εν μέσω μεγάλων κοινωνικών εντάσεων μια σειρά από υποθέσεις μείζονος σημασίας. Από τη συνταγματικότητα των ίδιων των μνημονίων, μέχρι την επένδυση στις Σκουριές.
Αποτέλεσε τον θεσμικό εγγυητή της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Τον τελικό κριτή των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτός ό ρόλος του δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Κάνω έκκληση η παραφωνία αυτή να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν. Το Δικαστήριο πρέπει να επιλύσει την εκκρεμότητα της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, χωρίς άλλη χρονοτριβή.
Σύσσωμη η κοινωνία, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και ο νομικός κόσμος αντέδρασαν στην συνάντηση πρόκληση του κ. Τσίπρα με τους Προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων. Αλλά και στη δήλωση του Προέδρου του ΣτΕ ότι το καθήκον των δικαστών είναι να πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας.
Το καθήκον των δικαστών δεν είναι να πιάνουν το σφυγμό της κοινωνίας, αλλά να εφαρμόζουν το νόμο. Το Κράτος Δίκαιου εξ ορισμού πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα των μειοψηφιών από τις πιθανές αντιδημοκρατικές υπερβολές της πλειοψηφίας. Για αυτό και ο σφυγμός της κοινωνίας δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αποτελεί κριτήριο στη λήψη μιας δικαστικής απόφασης.
Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για τη Δικαιοσύνη, αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία.
Το 1929, ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας στην εναρκτήρια ομιλία του, και αναφερόμενος στο σκοπό του νέου θεσμού είπε επί λέξει: «Να καταστήσωμεν την ημετέρα χώρα Κράτος Δικαίου ή Πολιτεία Δικαίου ειδικώς δε εις ό,τι αφορά την Δοίκησιν».
Σήμερα, η πιο ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά υπονομεύει συστηματικά αυτή την κατάκτηση της σύγχρονης Ελλάδας.
Σας προειδοποιούμε: Η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη δημοκρατική κεντροδεξιά παράταξη, θα υψώσει ένα ανάχωμα Δημοκρατίας στα αυταρχικά σας σχέδια. Και δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αντιληφθεί τις πραγματικές προθέσεις σας. Βρίσκονται απέναντι στις μεθοδεύσεις σας. Δεν ανέχονται άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς.
Δεν θα επιτρέψουν μια εκτροπή. Δεν θα καταντήσετε την Ελλάδα «Βενεζουέλα της Ευρώπης». Θα είμαστε απέναντι στα σχέδιά σας. Στη Βουλή, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Καταγγέλλοντάς σας στο ναό της Δημοκρατίας και σε ολόκληρη τη χώρας..»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.