Την ώρα που διεξάγεται η διάσκεψη των προέδρων διάσκεψη των προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ο Νίκος Βούτσης, έκανε τις δικές του προτάσεις για την πλήρωση των θέσεων...
Για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, προτείνεται ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου.
Για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:
– Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης
– Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου
– Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά
– Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα
– Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος
– Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης
Δείτε το σχετικό έγγραφο:
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύσσωμα, ζήτησαν να μην ληφθεί απόφαση καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να αναβληθεί ενόψει της απόφασης του ΣτΕ.
Αντιθέτως, ο πρόεδρος Νίκος Βούτσης εκτίμησε ότι «δεν βρίσκω κανένα λόγο οποιασδήποτε παράτασης εβδομάδων στο όνομα ότι η εκκρεμότητα στη δικαστική πτυχή θα καθορίσει το κλίμα και την απόφαση των κομμάτων πάνω σε ένα ζήτημα που υποχρεούνται απόλυτα να κάνουν» και πρόσθεσε: «Δεν είναι λογικό, να μεταθέσουμε την ευθύνη στους δικαστές και «αντί να τους διευκολύνουμε να προσθέσουμε επιπλέον βάρος στους δικαστές ότι με την απόφασή τους θα συνδράμουν θετικά, ή αρνητικά για τη λήψη απόφασης από το πολιτικό σύστημα».
Με την άποψη αυτή, να ληφθεί απόφαση και να γίνει ψηφοφορία συντάχθηκε και η Χρυσή Αυγή.
Παρά το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε στον Ν. Βούτση να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε αυτή.
Στην ψηφοφορία ψήφισαν:
•ΝΑΙ 12
•ΟΧΙ 4
•ΠΑΡΩΝ 7
Ο Ευ. Μεϊμαράκης ήταν απών και όπως διευκρίνισε ο Ν. Δένδιας συντάσσεται με την άποψη της ΝΔ. Ετσι δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των 45 που απαιτείται και η συνεδρίαση απέβη άκαρπη.
Ανοίγοντας στις 2 το μεσημέρι τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
«Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα», είπε ο Νίκος Βούτσης.
Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα, διότι καθώς υπάρχουν διαφορετικά κόμματα, αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι «παντός καιρού» και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος.
«Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή, «ή παίρνετε το νόμο ή δεν προχωράμε».
Κακλαμάνης: Να περιμένουμε το αποτέλεσμα του ΣτΕ
«Η τροπολογία Παππά τίναξε την ιστορία στον αέρα όσον αφορά τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας. Αν και υπήρχαν φωνές συναίνεσης στη Νέα Δημοκρατία όσον αφορά την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η τροπολογία Παππά ενίσχυσε τις ακραίες φωνές του και αν υπήρχαν και άλλαξε τα δεδομένα», δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης και συνέχισε: «Από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης η πιο σώφρονα ενέργεια είναι να μην γίνει συνεδρίαση, να περιμένουμε το αποτέλεσμα του Συμβουλίου και να δεσμευθούν τα κόμματα μας ότι όποια απόφαση και αν βγάλει το ΣτΕ πρέπει στη συνέχεια να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ».
Δένδιας: Σεβασμό στη Δικαιοσύνη και το ΣτΕ
Έκκληση για «απόλυτο σεβασμό στην δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας» έκανε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας. «Τίποτα κακό δεν θα προκύψει για τη χώρα και την Βουλή αν τώρα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα η μη του νόμου Παπά», συνέχισε.
«Η θέση μας ως Νέα Δημοκρατία είναι να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά να κινηθούμε τα κόμματα όλα μαζί για τη συγκρότηση ενός ισχυρού ΕΣΡ», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.
Στη συνέχεια, μάλιστα, ο κ. Δένδια ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να δεσμευτεί προσωπικά ότι δεν θα κατατεθεί η τροπολογία για το μαύρο μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ λέγοντας, μάλιστα, ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι μια πρωτοφανής προκλητική ενέργεια.
• Αν. Λοβέρδος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΔΗ.ΣΥ): Κύριε Βούτση, εσείς δείξατε μια διάθεση συναίνεσης αν θα μπορούσαμε να έχουμε 4/5 αλλά την Παρασκευή ήρθε η τροπολογία του κ. Παππά που ήταν μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Είχαμε κρίνει ότι θα περιμένουμε την απόφαση του ΣΤΕ. Ζητούμε αναβολή. Από τη στιγμή που θα αποφασίσει το δικαστήριο θα προσέλθουμε στη συζήτηση για το ΕΣΡ προτείνοντας τα ίδια πρόσωπα που είχαμε προτείνει και κατά το παρελθόν.
Υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή. Με τον 4339/2015 δημιουργήθηκε ζήτημα διοίκησης των ανεξάρτητων Αρχών. Το ΕΣΡ στα υπηρεσιακά λειτουργικά του θέματα λειτουργεί. Η κυρία Αλεξίου είναι εκεί, και είναι οι άνθρωποι αυτοί για να επιτελέσουν το καθήκον τους, Εμείς δηλώνουμε ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίσει, θέλουμε το ΕΣΡ να αποκτήσει διοίκηση, δεν είναι ζήτημα να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη».
• Δανέλλης (ΠΟΤΑΜΙ): Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών. Προβληματικό κλίμα και συμμεριζόμαστε την άποψη να περιμένουμε την απόφαση του ΣΤΕ και μετά να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία.
• Παφίλης (ΚΚΕ): Η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες γίνεται για εντυπωσιασμό και αναδιανομή της πίτας. Παρών ψηφίζει το ΚΚΕ.
• Κρεμαστινός (ΔΗ.ΣΥ): Έχει φορτιστεί άσχημα το πολιτικό κλίμα εκτός Βουλής και αυτό έχει επεκταθεί και στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να δώσουμε λύση εκτονωτική, δεν είναι θετικό να μην καταλήξει η διάσκεψη των Προέδρων. Να πείσετε την κυβέρνηση να θεωρηθεί η διάσκεψη αυτή ως μια πρώτη διάσκεψη και να επανέλθουμε μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
• Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι): Είμαστε υποχρεωμένοι από τη συνταγματική επιταγή για τη σύσταση του ΕΣΡ. Να περιμένουμε την απόφαση του ΕΣΡ που θα είναι ελπίζω, θέμα 24ώρων. Ολίγων ημερών αναβολή της συζήτησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
• Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων): Να μην επανέλθει η τροπολογία του νόμου Παππά. Διαφωνούσαμε εκ των προτέρων με τον περιορισμένο αριθμό αδειών. Είμαστε υποχρεωμένοι στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Είμαστε στο παρών. Πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή.
• Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι 27 χρόνια προσωρινών αδειοδοτήσεων και νόμων που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ δεν τιμούσαν τη χώρα μας. Σήμερα συζητάμε το επιχείρημα να αναμένουμε την απόφαση του ΣΤΕ προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει τη σύσταση του ΕΣΡ. Είχε ήδη σχηματιστεί κλίμα συναίνεσης και αμέσως μετά την εκλογή του αρχηγού της Ν.Δ. η κατάσταση άλλαξε και βρεθήκαμε μπροστά στην απαίτηση να αποσυρθεί ο νόμος για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Πως στηρίζεται το επιχείρημα της μη σύστασης του ΕΣΡ ειδικά, όταν αυτό αποτελεί οχύρωση του θεσμικού οπλοστασίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.