Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Θα πτωχεύουν με διαδικασίες express οι επιχειρήσεις με "κόκκινα δάνεια"


Με το άνοιγμα των επιχειρηματικών ανοιγμάτων να αγγίζει τα 148 δισ. ευρώ, από τα οποία το 44% είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που προωθείται με το σχέδιο που ενέκρινε χθες το ΚΥΣΟΙΠ, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός για την αγορά αλλά και τις τράπεζες...



Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι το «κλειδί» για τη ρύθμιση των εταιρικών χρεών σε συμφωνία με τους πιστωτές, τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ενώ για τις υπόλοιπες θα ακολουθήσουν fast track διαδικασίες πτωχεύσεων. Oι τράπεζες έχουν ήδη στη στρατηγική τους τη μείωση των «κόκκινων» οφειλών κατά 40% με 45% μέχρι το τέλος του 2019.

Σε κάθε περίπτωση εκτός από το κούρεμα χρεών που θα πετύχουν οι επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες σημαντικός στόχος για τις τράπεζες είναι να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή σε όσους επιχειρηματίες δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους κατ’ επιλογήν και όχι από πραγματική αδυναμία.

Επιπλέον, δεν θα επιρρίπτει συστηματικά τα βάρη της εξυγίανσης των προβληματικών δανείων στους υγιείς χρηματοδοτούμενους, δεν θα νοθεύει τον ανταγωνισμό διατηρώντας εν ζωή μη βιώσιμες επιχειρήσεις και θα λαμβάνει πρόνοιες για τους εργαζόμενους στις προβληματικές επιχειρήσεις, που δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Ο νέος νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες καθώς και όλα τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

• Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.

• Ο νέος μηχανισμός εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

• Ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπου και θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Την αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα την αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιόν του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στην περίπτωση που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στις διαπραγματεύσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο των εργαζόμενων όσο και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται στη βάση διαφανών και κοινά αποδεκτών κριτηρίων. Η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα κρίνεται σύμφωνα με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ των μεγαλύτερων θα αξιολογείται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.