Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Αποκαλύψεις - φωτιά από Wikileaks για Βαρουφάκη, Τσίπρα και Plan B [έγγραφα]


Το Wikileaks παρουσιάζει το παρασκήνιο στις ΗΠΑ, την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτοντας την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προσωπάρχη της Χίλαρι Κλίντον καθώς και του ελληνοαμερικανικού πολιτικού των Δημοκρατικών με τον οποίο φέρεται να είχε επαφές ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης...


Ωστόσο οι νέες αποκαλύψεις που φαίνεται να "καίνε" την κυβέρνηση, έρχονται στην επιφάνεια τη στιγμή που μόλις προχθές ξεκίνησε ο νέος γύρος επαφών με τους δανειστές με σκοπό την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. 
Με βάση το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκείνο το διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις για την αναγκαιότητα ενός Plan B σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μάλιστα τα mail που διέρρευσαν κάνουν αναφορά σε διάλογο που είχε ο στενός συνεργάτης και πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, John Podesta με τον, Ελληνοαμερικανό πολιτικό των Δημοκρατικών Phil Angelides.
Σύμφωνα με το Wikileaks, το πρώτο mail στάλθηκε από τον Angelides τον Podesta, στις 10 Φεβρουαρίου του 2015 με τον Ελληνοαμερικανό, να είναι ανήσυχος για την έκαβαση των διαπραγματεύσεων και να ρωτάει τον Podesta τι θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές και να διεξαχθούν υπό λογικούς όρους οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.
Ακόμη ο κ. Angelides ενημερώνει τον συνεργάτη της Κλίντον, ότι στην Αθήνα βρίσκεται τη συγκεκριμένη περίοδο ο πρώην συμφοιτητής του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος βρίσκεται σε στενή σχέση με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη  ενημερώνωντάς τον για τις εξελίξεις.
Από την άλλη πλευρά, στις 15 Απριλίου του 2015, στέλνεται ένα δεύτερο email στον Podesta, μέσω του οποίου ο Angelides τον καλεί σε δείπνο στην Ουάσιγκτον και στο οποίο θα συμμετείχε ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο στενός συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.
Αμέσως μετά, υπάρχουν και άλλα μηνύματα και ειδικότερα τα επόμενα 24ωρα του δημοψηφίσματος. Ενδεικτικό είναι πως σε ένα από αυτά - με ημερομηνία 8 Ιουλίου 2015- γράφει ο Angelides στον Podesta. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (…) Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει  ένα θετικό αποτέλεσμα».
Παράλληλα, ο Jeffrey Zients -στενός συνεργάτης του Podesta, την ίδια μέρα, του παρέχει ενημέρωση για τις διεργασίες που γίνονται παρασκηνιακά με πρωτοβουλία του πολιτικού των Δημοκρατικών. Μάλιστα στο mail που του στέλνει επισημαίνει: «Ο Angelides δεν έχει στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (…) Ωστόσο μιλάει με τον Γκάλμπρεϊθ. Ο Angelides είπε ότι σε περίπτωση εξόδου (της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα ήθελε να φανεί χρήσιμος κινητοποιώντας την ελληνοαμερικανική κοινότητα για οποιοδήποτε σκοπό».
Έντονη αντίδραση από Βαρουφάκη
Οι αποκαλύψεις του Wikileaks, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter σχολίασε πως «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσ την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides».
Τέλος απαντώντας σε σχόλιο για τον Ελληνοαμερικάνο πολιτικό ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως είναι «Ένας εξαιρετικός ελληνοαμερικάνος πολιτικός που έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει την προσπάθεια απελευθέρωσης από την τρόικα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.