Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Τα σημαντικότερα γεγονότα... σαν σήμερα, 13 Νοεμβρίου


Σαν σήμερα, 13 Νοεμβρίου 1987 - Προβάλλεται η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικού...




1775 - Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου, αμερικανικές δυνάμεις επιτίθενται στο υπό βρετανική κατοχή Μόντρεαλ.

1821 - Κυριεύεται η Άρτα από τους επαναστατημένους Έλληνες.

1822 - Υδραϊκός στόλος, υπό το Λάζαρο Παναγιώτη, αποβιβάζει στο Μεσολόγγι 1.500 άντρες υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τους Ηλία Τσαλαφαντινό, Κανέλλο Δεληγιάννη και Ανδρέα Ζαΐμη, για ενίσχυση της Φρουράς του Μεσολογγίου.

1864 - Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας με το οποίο καθιερώνεται ως πολίτευμα η Βασιλευόμενη Δημοκρατία.

1887 - Η διαδήλωση αριστερών πολιτών στο Λονδίνο, κατά της βρετανικής καταπίεσης στην Ιρλανδία πνίγεται στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις με απολογισμό τρεις νεκροί και 400 περίπου τραυματίες. Η ημέρα αυτή που ήταν Κυριακή χαρακτηρίστηκε «Ματωμένη Κυριακή» (Bloody Sunday), η 1η από τις τέσσερις συνώνυμες στη βρετανική ιστορία.

1907 - Ο Γάλλος Πολ Κορνί πραγματοποιεί την πρώτη στον κόσμο πτήση με ελικόπτερο.

1928 - Πρεμιέρα του Μίκυ Μάους, που είναι ο αγαπημένος ποντικός των παιδιών, δημιούργημα του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1930 - Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην χώρα.

1940 - Ολοκληρώνεται σχεδόν η αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους της ακεραιότητας του τομέα της Πίνδου μέχρι των συνόρων στο Γράμμο και επιτυγχάνεται η συντριβή της Ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών (Τζούλια), που είχε διεισδύσει σε βάθος 30 χιλ. Και πλάτος 20 χιλ. Μέχρι του χωριού Βωβούς, βόρεια του Μετσόβου. Γι΄ αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκαν να γίνουν πεισματώδεις επιθετικές ενέργειες από την 1-11-1940 στις περιοχές των χωριών Επταχωρίου, Φούρκας, Δίστρατου, Σαμαρίνας, Βοβούσας Παλαιοσελλίου, από την Ι Μεραρχία, την Ταξιαρχία Ιππικού και άλλες Μονάδες και Συγκροτήματα του Β’ΣΣ.

1964 - Αρχίζει η λειτουργία του τελεφερίκ της Πάρνηθας.

1967 - Πρώτη προβολή της ταινίας του Δημόπουλου «Κάτι Κουρασμένα Παλληκάρια» με το Λάμπρο Κωνσταντάρα.

1985 - Η έκρηξη του ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς, Κολομβία, δημιουργεί ένα τεράστιο λαχάρ που προκαλεί περίπου 23.000 θανάτους.

1987 - Προβάλλεται η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικού, από την τηλεόραση του BBC.

1994 - Οι Σουηδοί ψηφίζουν σε δημοψήφισμα με 52,20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.