Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Μαύρος Οκτώβρης: 1 εκατ. απλήρωτοι εργαζόμενοι!


Κατά τα άλλα, κι ενώ οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο σημείωσαν ρεκόρ 15ετίας, στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν για την δήθεν μείωση της ανεργίας!...
“Μαύρος Οκτώβρης της Ανεργίας», ήταν ο μήνας που πέρασε, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας & Γραμματέα Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ. «Είχαμε ρεκόρ απολύσεων», λέει στο lionnews και τον Γιάννη Σωτηρόπουλο, “με 82.000 περισσότερες αποχωρήσεις από προσλήψεις. Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι στο Κυβερνητικό στρατόπεδο να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, τα ψυχικά προβλήματα, τα προβλήματα υγείας και ο κοινωνικός αποκλεισμός θα συμπεριλαμβάνονται στα αποτελέσματα της πολιτικής της λιτότητας για τους ανέργους. Η ενίσχυση της αβεβαιότητας, καθώς και τα επιπλέον μέτρα υλοποίησης της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, αποτελούν τους κύριους παράγοντες που βραχυπρόθεσμα απειλούν να ανατρέψουν την τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας.”

Εκτός όμως από τους άνεργους, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, το 1 εκατομμύριο αγγίζουν πια οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, με καθυστερήσεις δεδουλευμένων, που εισπράττουν κάτι έναντι ή ακόμη και τίποτα.

Ο φόβος του λουκέτου στην επιχείρηση κι όχι ο φόβος της δικής τους απόλυσης, λέει ο κ.Καραγεωργόπουλος, πολλές φορές κρατάει κλειστά τα στόματα των εργαζομένων να καταγγείλουν αυτά τα περιστατικά.

“Δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που αναζητούν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να μειώσουν το κόστος εργασίας. Ένας από αυτούς είναι η ασφάλιση και η αμοιβή με ευέλικτες μορφές, ενώ στην πραγματικότητα η δουλειά είναι με ωράριο υπερπλήρες. Εκεί υπάρχει «μαύρη» έξτρα αμοιβή κάτω από το τραπέζι ή εκμετάλλευση… γαλέρας, αφού οι εργαζόμενοι πληρώνονται για τέσσερις ώρες και δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες ημερησίως.”

Σοβαρές καταγγελίες για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κάνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως το ΣΕΠΕ, όχι μόνο κλείνει τα μάτια στις περισσότερες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά φτάνει στο σημείο ακόμα και να… “εξαφανίζει” τα πρόστιμα.

“Υπάρχουν περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στην τοπική επιθεώρηση εργασίας, επεβλήθησαν πρόστιμα και η ηγεσία του ΣΕΠΕ κεντρικά… με κάποιο «μαγικό τρόπο» έσβησε τα πρόστιμα…”

Ο κ. Καραγεωργόπουλος χαρακτηρίζει ως «μόδα» του τελευταίου διαστήματος τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά που επιχειρήσεις κλείνουν, οι εργαζόμενοι και οι πιστωτές χάνουν τα χρήματά τους και οι επιχειρηματίες… παραμένουν εύρωστοι οικονομικά και συνεχίζουν τη χλιδάτη ζωή τους.

“Μάλιστα υπάρχουν και συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία, με στρατιές δικηγόρων / συνεργατών που εναλλάσσονται σε διάφορους ρόλους: άλλοτε παίζουν το ρόλο του εκπροσώπου του επιχειρηματία και άλλοτε το ρόλο «λαγού» για λογαριασμό κάποιου πιστωτή που καταθέτει την αίτηση πτωχεύσεως ή που παρεμβαίνει επιπροσθέτως υπέρ της αίτησης πτωχεύσεως.

Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι πιστωτές δεν «παίρνουν χαμπάρι» τίποτα και βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων, ανήμποροι να υπερασπιστούν πλέον τα συμφέροντά τους. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, το Ελληνικό Δημόσιο που συνήθως είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, είτε απουσιάζει και δεν εκπροσωπείται νομικά, είτε πραγματοποιεί μια «χαλαρή» εκπροσώπηση, μέσω κάποιου δικηγόρου που έλαβε την ίδια ημέρα το πρωί την εντολή και που συνήθως δεν έχει προλάβει καν να διαβάσει το δικόγραφο.”

Απουσία πολιτικής βούλησης για ριζοσπαστικές αποφάσεις στο Εθνικό Πτωχευτικό Δίκαιο διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και προτείνει:

“Αντί πτωχεύσεως, θα μπορούσαν πολλές επιχειρήσεις να διασωθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία, διασώζοντας τις θέσεις εργασίας (αν όχι όλες τις περισσότερες), αν οι εργαζόμενοι και ένα μέρος των πιστωτών είχαν τη δυνατότητα με κάποιο τρόπο να καταθέσουν ένα δικό τους πλάνο βιωσιμότητας, μέσω νέων σχημάτων και νομικών προσώπων, απαλλαγμένων από τις ευθύνες της προηγούμενης ιδιοκτησίας. Είναι προτιμότερο μια επιχείρηση να παραμένει ανοιχτή και να κάνει restart χωρίς την συμμετοχή της προηγούμενης ιδιοκτησίας, παρά να πτωχεύει, να χτυπά «κανόνι» και να χάνουν όλοι τα χρήματά τους, με τις γνωστές συνέπειες και «ανωμαλίες» που προκαλούνται στην αγορά.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.