Μετά από μια ήπια συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,2% το 2015, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά από το δεύτερο μισό του 2016 και να επιταχύνει σημαντικά το 2017...
Αυτό εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την Ελλάδα. Εκτίμηση την οποία βασίζει στην ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης στην οικονομία μετά και από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τον ESM και την σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών.
Ειδικότερα για το 2016 εκτιμάται ύφεση 0,3% (όσο προβλέπει και ο προϋπολογισμός), ενώ το 2017 αναμένεται εκτίναξη της οικονομικής δραστηριότητας με το ΑΕΠ να επιταχύνεται με ρυθμό 2,7%, εξαιτίας της ομαλοποίησης της κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που θα επιτρέψει σταδιακή άρση των capital controls. Το 2018 μάλιστα ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα φτάσει στο 3,1%.
Η ανεργία αναμένεται μειωθεί. Συγκεκριμένα η υπολογίζεται στο 23,5% φέτος, στο 22,2% το 2017 και στο 20,3% το 2018.
Για το χρέος η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι φέτος θα φτάσει τα 181,6 δισ. ευρώ, τα 179,1 δισ. ευρώ το 2017 και τα 172,4 δισ. ευρώ το 2018.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει φέτος το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ με τη δημοσιονομική προσαρμογή να ενισχύεται από πλευράς των εσόδων που υπερκάλυψαν τους στόχους (ειδικά οι εισπράξεις από το Φ.Π.Α).
Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση περιορίστηκε ελαφρά, οι επενδύσεις ανέκαμψαν στηριγμένες κυρίως σε αυτές που αφορούν μηχανήματα και εξοπλισμό. Η έκθεση κάνει λόγο για εκτόξευση των επενδύσεων το 2017 που θα ενισχυθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και την πρόσθετη χρηματοδότηση.
Όσον αφορά στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία οι αναλυτές της Κομισιόν εστιάζουν στις συνεχείς υπερβάσεις δαπανών και στις πιθανές αποκλίσεις των αποδόσεων του μέτρων που συμφωνήθηκαν ύψους 1,6% του ΑΕΠ (στο φόρο εισοδήματος, στις συντάξεις κ.α.).
Επίσης η Κομισιόν σημειώνει ότι "η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί σε γενικές γραμμές σταθερά μέχρι το 2018 και η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, αντανακλώντας τις έμμεσες επιπτώσεις της οικονομικής ανάκαμψης, της υποτονικής δυναμικής των μισθών και τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Επίσης σημειώνεται από την Κομισιόν πως "οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν μαζί με την οικονομική ανάκαμψη".
"Καμπανάκι" για αποκλίσεις και ρίσκα σε στόχους μισθολογικού Δημοσίου-φορολογικού, συνταξιοδοτικού
Εξάλλου από τις Βρυξέλλες επισημαίνεται πως "τα κέρδη" που σημειώθηκαν στο δημοσιονομικό επίπεδο το 2016 "αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αποκλίσεις στις δαπάνες, κυρίως στο μισθολογικό κόστος και τον τομέα της υγείας". Από την Κομισιόν επίσης σημειώνεται πως οι μεταρρυθμίσεις σε φορολογία και συνταξιοδοτικό έχουν "μεγάλα ρίσκα εφαρμογής".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.