Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Τα 5 «κλειδιά» της εκλογικής βραδιάς στις ΗΠΑ


Εάν είστε ανάμεσα στους εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, που θα ξενυχτήσουν απόψε για να δουν την εκλογική βραδιά στις ΗΠΑ, ιδού τα πέντε «κλειδιά» που θα σας δώσουν μια πρώτη καλή ιδέα για το αποτέλεσμα...



1. Οι κρίσιμες αμφίρροπες Πολιτείες: Φλόριντα, Οχάϊο, Πενσιλβάνια, Β. Καρολίνα και Βιρτζίνια θα καθορίσουν εν πολλοίς τον νικητή. Καθώς θα κλείνουν οι κάλπες στην ανατολική Ακτή, ένα πρώτο τεστ θα είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στην Βιρτζίνια. Για να έχει πιθανότητες ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει ή να σαρώσει σε όλες τις αμφίρροπες Πολιτείες, ή να κερδίσει κάπου απροσδόκητα - όπως στην Βιρτζίνια. Η Πολιτεία είναι βασικό προπύργιο στο λεγόμενο «μπλε τείχος προστασίας» της Χίλαρι Κλίντον - στην ομάδα των Πολιτειών που η Δημοκρατική υποψήφια περιμένει να δει στα χρώματα του κόμματός της. Αν υπάρξει πρόβλημα στην Βιρτζίνια, θα σημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω και ότι ένα απροσδόκητο κύμα Τραμπισμού ίσως είναι έτοιμο να ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. Μια νίκη του Τραμπ στη Βιρτζίνια, ή ήττα με μικρή διαφορά θα προμηνύει μια μεγάλη νύχτα άγχους για τους Δημοκρατικούς.

2. Βαρόμετρο το Νιού Χάμσιρ: Μέχρι πριν από περίπου μία εβδομάδα, η Πολιτεία έκλινε προς τους Δημοκρατικούς. Τώρα πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία. Το εκλογικό σώμα στο Νιού Χάμσιρ αποτελείται κυρίως από λευκούς, μορφωμένους και εύπορους Αμερικανούς. Η ανεργία έχει πέσει κάτω από 3% - όχι το καλύτερο ακροατήριο για την λαϊκίστικη ρητορική του Τραμπ. Αλλά οι ψηφοφόροι του NH έχουν ισχυρή παράδοση ανεξαρτησίας, και είναι πιο συντηρητικοί από τους κατοίκους των γειτονικών Πολιτειών της Νέας Αγγλίας. Η Πολιτεία είναι επίσης γεμάτη από νεαρούς, ιδεαλιστές ψηφοφόρους που προτιμούσαν τον Σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς για υποψήφιο πρόεδρο. Αν κάνουν αποχή, ή ψηφίσουν υποψήφιο τρίτου κόμματος, θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα για τους Ρεπουμπλικάνους.

3. Αποχή, γυναίκες, μειονότητες: Χάρη στα exit polls, θα ξέρουμε σχετικά νωρίς αν υπάρχει μεγαλύτερη του αναμενομένου προσέλευση ισπανοφώνων σε μέρη όπως η Φλόριντα, η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα, αρκετή για να έχει σοβαρό εκλογικό αντίκτυπο. Επίσης, θα γνωρίζουμε αν οι μαύροι, οι οποίοι ψήφισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους από τους λευκούς το 2008 και το 2012, θα ψηφίσουν την Κλίντον σε σημαντικούς αριθμούς, χωρίς τον Μπαράκ Ομπάμα στο ψηφοδέλτιο. Με την Χίλαρι να φιλοδοξεί να γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, και τον μισογυνισμό του Τραμπ, πολλοί περιμένουν να δουν το «χάσμα του φύλου» να μεγαλώνει υπέρ των Δημοκρατικών. Ιδιαίτερο βάρος έχει η ομάδα των λευκών παντρεμένων γυναικών - που συνήθως κλίνουν προς τα δεξιά. Αν δεν ψηφίσουν Τραμπ, θα του στερήσουν όσα κέρδη θα έχει από τους λευκούς της εργατικής τάξης (που στο παρελθόν ψήφιζαν Δημοκρατικούς) σε Πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια.

4. Πώς θα ψηφίσει η αμερικανική Δύση: Αν ο Τραμπ κερδίσει το Νιού Χάμσιρ και τις άλλες αμφίρροπες Πολιτείες στα ανατολικά, ή αν διεισδύσει στα μεσοδυτικά σε βαθμό που θα αντισταθμίσει τις απώλειες στη Φλόριντα ή στη Βόρεια Καρολίνα, τότε όλα τα βλέμματα θα στραφούν, με αγωνία, προς τα δυτικά. Η Νεβάδα, η οποία συνήθως κλίνει προς τους Δημοκρατικούς, και η Αριζόνα, η οποία είναι ιστορικά οχυρό των Ρεπουμπλικάνων, είναι και οι δύο αμφίρροπες το 2016. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Τραμπ είτε ισόπαλο ή με μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα, τα αποτελέσματα της πρόωρης ψηφοφορίας έχουν δείξει μαζική προσέλευση στις πιο προοδευτικές περιοχές γύρω από το Λας Βέγκας.

5. Η μάχη για την Γερουσία: Εξίσου σημαντική με την νίκη για τον Λευκό Οίκο, είναι και η πλειοψηφία στην Γερουσία. Αυτή τη στιγμή οι Ρεπουμπλικανοί έχουν τρεις περισσότερες έδρες στο σώμα (επί 100 εδρών), αλλά οι υποψήφιοί τους κινδυνεύουν περισσότερο εφέτος να χάσουν έδρες. Αν εκλεγεί πρόεδρος η Κλίντον, θα χρειαστεί μια Δημοκρατική Γερουσία για να εγκρίνει πιο εύκολα κυβερνητικούς και δικαστικούς διορισμούς, και νομοσχέδια. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόλυτη ισοπαλία στην Γερουσία (50 έδρες στους Δημοκρατικούς και 50 στους Ρεπουμπλικάνους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.