Ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου ένιωσε μάλλον αιφνιδιασμό όταν σήκωσε το τηλέφωνο και άκουσε ότι το όνομά του προτάθηκε για τη θέση αυτή...
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Έθνος, το συζήτησε με πολύ κοντινούς του ανθρώπους, αλλά στη συνέχεια δεν ασχολήθηκε, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, για να «προωθήσει» την υποψηφιότητά του. Περίμενε τη διάσκεψη των προέδρων και όταν τελικά βγήκε λευκός καπνός, δεν σκέφθηκε ούτε για μια στιγμή να αρνηθεί τα νέα του καθήκοντα.
«Η συμμετοχή στα κοινά είναι υποχρέωση και όχι δικαίωμα» λένε συνεργάτες του, που τον γνωρίζουν πολύ καλά. «Είναι μία δύσκολη αποστολή, αλλά είναι βέβαιο ότι θα τα βγάλει πέρα», σημειώνουν και απαντούν σε όσους αντιλέγουν ότι ένας δικαστικός λειτουργός δεν έχει γνώση της τηλεοπτικής αγοράς. «Πρόκειται για κάτι νέο, αλλά δεν θα είμαι μόνος μου», φέρεται να λέει ο κ. Κουτρομάνος, «θα έχω δίπλα μου αξιόλογους συνεργάτες και αυτό έχει σημασία». Το γεγονός μάλιστα ότι η τελευταία έκτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής κινήθηκε σε ήρεμα πολιτικά νερά, με τις προσπάθειες σχεδόν όλων των κομμάτων να φθάσουν επιτέλους στην πολυπόθητη συναίνεση, ενθαρρύνει τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου να βάλει πλώρη για την εύρυθμη λειτουργία του οργάνου.
Η είδηση ότι ο Αθ. Κουτρομάνος προτάθηκε για την... ηλεκτρική καρέκλα του ΕΣΡ είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση στον Αρειο Πάγο, με τους συναδέλφους του δικαστές και εισαγγελείς να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή.
Ευγενική παρουσία
Δικαστής με ψυχή, με βαθύ αίσθημα ανεξαρτησίας, εντιμότητα, άριστα νομικά, αλλά και με ένα ιδιότυπο επικοινωνιακό χάρισμα. Με ένα πλατύ χαμόγελο, χωρίς να λέει πολλά, σε κερδίζει με την ευγένειά του και με την παρουσία του, λένε στο «Εθνος της Κυριακής» όσοι υπηρέτησαν μαζί του στο ανώτατο δικαστήριο αλλά και στα χαμηλότερα βαθμολογικά δικαστήρια. «Τι καλύτερο από το να γνωρίζει ο πρόεδρος του ΕΣΡ τους νόμους και το Σύνταγμα και να τα εφαρμόζει με γνώμονα τη συνείδησή του;» λέει πρώην ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. «Ο Θανάσης έχει αποδείξει πλείστες όσες φορές την εντιμότητά του και την απόσταση που παίρνει από πολιτικές επιρροές. Θα λειτουργήσει με μόνο γνώμονα τον νόμο, χωρίς να προκαλέσει, αλλά και χωρίς να δεχθεί την επιβολή όρων. Οπως έπραξε καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του ως δικαστής. Αυτό άλλωστε το γνώριζαν όλοι όσοι συναίνεσαν στο πρόσωπό του, γι' αυτό και συμφώνησαν», σημειώνει πρώην συνάδελφός του.
Το «ατίθασο» αλλά και συνάμα δημοκρατικό πνεύμα του, στέρησε από τον κ. Κουτρομάνο την προαγωγή δύο φορές, όπως λένε, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Η πρώτη φορά ήταν το 2009, όταν παραλείφθηκε από τη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, γιατί είχε «ενοχλήσει» η θέση του υπέρ των συμβασιούχων (σ.σ.: είχε ταχθεί υπέρ της μονιμοποίησής τους).
Τελικά, έγινε αντιπρόεδρος το 2011, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2014, αφού έναν χρόνο νωρίτερα δεν πέρασε τις... εξετάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, μετά την άποψη που εξέφρασε στην Ολομέλεια -όπως λένε οι συνάδελφοί του- να μην τεθεί εκτός δικαστικού σώματος ο τότε ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.
Η... δικαίωση ήρθε έναν χρόνο αργότερα (2014) μετά από πρόταση του τότε υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου στο υπουργικό συμβούλιο, και παρά το γεγονός ότι είχε μπροστά του μόνο έναν χρόνο θητεία, εντούτοις επελέγη στην προεδρία του Αρείου Πάγου.
Οι συνάδελφοί του τον θυμούνται στη θέση του προέδρου του δικαστηρίου για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, για τη στάση που κράτησε υπέρ των εργαζομένων στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώ ήταν εισηγητής στην υπόθεση της διαθήκης του Ν. Καζαντζάκη, μία υπόθεση η οποία τελικώς ξεκαθαρίστηκε.
Λίγους μήνες αφού είχε περάσει στην προεδρία του Αρείου Πάγου, προήδρευσε του δικαστικού συμβουλίου, που παρέπεμψε σε δίκη τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ
«Φοβούμαι ότι δεν έχω πολλά να πω», είπε ο Αθανάσιος Κουτρομάνος όταν επελέγη στην προεδρία του Αρείου Πάγου. «Θα προσπαθήσω να μιλήσω εμπράκτως, με τη μείωση των αναβολών και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού έργου», ήταν τα λόγια του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.