Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Στην σκληρή γραμμή Σόιμπλε και ο Βίζερ για το ελληνικό χρέος


Αμετακίνητοι στις θέσεις τους για το ελληνικό χρέος φαίνεται πως παραμένουν οι ευρωπαίοι εταίροι, παρά την έκκληση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για ελάφρυνση...



Ερωτηθείς για το μήνυμα Ομπάμα, ο επικεφαλής του Euro-working Group Τόμας Βίζερ δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη, πακέτο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και αλλαγές στα εργασιακά.

Εφόσον το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου κρίνει θετικά τις ελληνικής προσπάθειες, θα εγκριθούν έως το τέλος του έτους τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για διευκόλυνση αποπληρωμής του χρέους, τα οποία επί της αρχής είχαν λάβει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών από τον Μάιο.

Αντίθετα, οι βαθύτερες, μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις θα εξετασθούν μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, και μόνο «εφόσον είναι απαραίτητο».

Η δήλωση Βίζερ ουσιαστικά εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπορεί να κάνει έστω μία πρώτη συζήτηση σχετικά με βαθύτερη ρύθμιση του χρέους, σενάριο που είχε αφήσει να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Βίζερ εξέφρασε την ελπίδα ότι εάν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αξιολογηθούν θετικά στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα είναι δυνατό να «οριστικοποιηθούν» οι συζητήσεις γύρω από το χρέος, χωρίς όμως να εξηγήσει εάν αναφέρεται σε συγκεκριμενοποίηση τυχόν μελλοντικών μέτρων που ζητά από τους Ευρωπαίους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο επικεφαλής του EWG επισήμανε δε ότι προϋπόθεση για να γίνουν αυτές οι συζητήσεις για το χρέος είναι η είσοδος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο έχει αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται να προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εάν δεν προηγηθεί τουλάχιστον συγκεκριμενοποίηση των μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος.

Η τοποθέτηση Βίζερ ακολουθεί τη γραμμή του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του Μνημονίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.