Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Τι έγραψαν τα αμερικανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Ομπάμα


Εκτενής αναφορές στην επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα κάνουν οι μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ...Η εφημερίδα New York Times ξεκινά την ανάλυση από τις αναφορές του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στην εκλογή Ντόναλντ Τραμπ και τις δηλώσεις του για τα αίτια που οδήγησαν τους ψηφοφόρους σε αυτή την επιλογή.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το άρθρο σημειώνει. "Ο κ. Ομπάμα επαίνεσε τον κ. Τσίπρα για τις πολιτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που έβαλε σε εφαρμογή - μεταρρυθμίσεις που έχουν πλήξει την εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού και τη δημοφιλία του στην Ελλάδα. Και είπε πως σκοπεύει να προτρέψει όλους στην Ευρώπη να ελαφρύνουν περισσότερο από το ελληνικό χρέος.

Η Washington Post περιγράφει τους βασικούς άξονες της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτησε την επίσκεψη ως ιδιαίτερης σημασίας και στήριξε τις ελπίδες της σε εκείνον, ώστε να πείσει τους πιστωτές για μια ελάφρυνση χρέους.

Αν και ο Ομπάμα ανταποκρίθηκε στις ευχές των Ελλήνων και επανέλαβε την πεποίθησή του πως μια ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη - επέμεινε ωστόσο πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει της μεταρρυθμίσεις - είναι αμφίβολο κατά πόσο η τοποθέτησή του θα υιοθετηθεί επίσης από τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά τους οι LA Times, ξεκινώντας και πάλι το άρθρο τους από τις παρατηρήσεις Ομπάμα αναφορικά με την εκλογή Τραμπ σημειώνουν:

«Οι Έλληνες αξιωματούχοι χαιρέτισαν την επίσκεψη Ομπάμα ως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες να δρέψουν καρπούς από την υποστήριξη του στην προσπάθεια για ένα ευρωπαϊκό πακέτο ελάφρυνσης χρέους. Ο Ομπάμα τόνισε πως θα υποστηρίξει τις προσπάθειες μιας "ουσιαστικής ελάφρυνσης" ώστε η οικονομία να μπορέσει να αναπτύσσεται και πάλι».

Οι Financial Times στην ηλεκτρονική τους έκδοση, σημειώνουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας να παρέχουν ένα τολμηρό πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, προειδοποιώντας πως η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μόνη στρατηγική για την οικονομία της Ελλάδας.
Το άρθρο περιγράφει τις δηλώσεις του προέδρου υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, δεδομένης και της προσπάθειας της χώρας, αλλά και της επιστροφής στην ανάκαμψη. Οι πιστωτές έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος, με τη λήξη του προγράμματος το 2018, αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει την αναποφασιστικότητα του ΔΝΤ να μπει σε αυτό, πριν να υπάρξουν οι εγγυήσεις πως η Ελλάδα επιστρέφει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.