Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ανάπτυξη ΣΥΡΙΖΑ: Εργαζόμενοι με… ημερομηνία λήξης


Πώς είναι να ξυπνάς κάθε μέρα για δουλειά γνωρίζοντας την ακριβή ημερομηνία «θανάτου» -δηλαδή λύσης και εκκαθάρισης- της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι εδώ και 10-15 χρόνια;...



Οι περίπου 70 εργαζόμενοι στα οκτώ υποκαταστήματα Presspoint – Παπασωτηρίου του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ) γνωρίζουν, επίσημα πλέον καθώς τους κοινοποιήθηκε πρόσφατα, ότι από τις 10 Δεκεμβρίου η δουλειά τους όπως την ξέρουν παύει να υφίσταται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Τα οκτώ υποκαταστήματα διανομής Τύπου – βιβλιοχαρτοπωλεία βάζουν λουκέτο. Για την ακρίβεια, αλλάζουν χέρια, αφού το συμβόλαιο παραχώρησης των καταστημάτων Τύπου περνάει σε πολυεθνική εταιρεία έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.

«Ολοι είναι στον αέρα. Το κλίμα που επικρατεί είναι ότι χάνουμε όλοι τις δουλειές μας και τίποτα δεν μας εξασφαλίζει», μας λέει εργαζόμενη στην εταιρεία – μέλλουσα απολυμένη.

«Aπό τους υπόλοιπους συναδέλφους στα καταστήματα και επιχειρήσεις του αεροδρομίου, που κινούνται εντελώς σε γκρίζα ζώνη, υπάρχει έστω η ελπίδα ότι αν ακουστεί η δική μας υπόθεση θα μπορέσουν κι αυτοί να αποκτήσουν φωνή. Να μαθευτεί ότι και άλλοι βρίσκονται στην ίδια θέση. Η εικόνα που χαρακτηρίζει τον χώρο του αεροδρομίου είναι αυτή της απόλυτης επισφάλειας. Οταν έρχεται μια εταιρεία με διεθνή διαγωνισμό, εξυπακούεται ότι θα σε προσλάβει με τους εργατικούς νόμους που ισχύουν τώρα, με τον κατώτατο μισθό. Αρα χάνονται επιχειρησιακές συμβάσεις και τριετίες και κεκτημένα».

Η τραγική ειρωνεία με τους εργαζόμενους στα Παπασωτηρίου – Presspoint είναι ότι, αν και σε δυσμενή θέση, βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από συναδέλφους τους σε άλλες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν επίσης να βρεθούν στον δρόμο.

«Ζητάμε τη στήριξη του συνόλου των πληττόμενων εργαζομένων και των σωματείων και την έμπρακτη συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας», μας λέει η Κατερίνα Κοτσόργιου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Καταστήματα Τύπου του ΔΑΑ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η διεύθυνση του ΔΑΑ μέχρι στιγμής νίπτει τας χείρας της για το τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι, αφού η επίσημη απάντηση που τους έχει δοθεί είναι ότι «είναι αποκλειστική ευθύνη του νέου υπερθεματιστή πόσους υπαλλήλους θα προσλάβει και με τι συνθήκες».

Βέβαια, πίσω απ' όλα αυτά, οι ιδεοληπτικοί βλέπουν ως αποκλειστικούς υπεύθυνους τους επιχειρηματίες. Κανείς δεν σκέφτηκε εάν η πολιτική Τσίπρα οδηγεί σε μαζικά λουκέτα την αγορά. Ίσως γιατί είναι είναι συνένοχοι δια της ψήφου τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.