Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Τσιμουδιά από Ομπάμα - Μέρκελ για το ελληνικό χρέος


Παρά τις ελληνικές προσδοκίες και το «Ζήτω η Ελλάς» του Αμερικανού προέδρου ο μόνος που αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με ένα ακόμα μεγαλοπρεπές «nein»...Η συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ τα είχε όλα. Από την παγκοσμιοποίηση και την κλιματική αλλαγή μέχρι τις εμπορικές συμφωνίες Ουάσινγκτον-Βρυξελλών, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τις κυρώσεις προς τη Ρωσία. Αυτό που δεν είχε, όμως, ούτε έστω σαν αναφορά, ήταν το ελληνικό χρέος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποχαιρέτησε την Αθήνα λέγοντας “Ζήτω η Ελλάς”, δημιουργώντας προσδοκίες στην ελληνική πλευρά για πολιτική στήριξη. Όμως από όταν πάτησε το πόδι του στο Βερολίνο, υπήρχε μόνο η υπέροχη συνεργάτης και σύμμαχος… Άνγκελα Μέρκελ.

Παρακολουθήσαμε τους δύο ηγέτες να πλέκουν ο ένας το εγκώμιο του άλλου. Όμως, σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας επικράτησε “σιγή ασυρμάτου”. Καμία αναφορά, καμία ερώτηση, καμία συνέχεια στις παραινέσεις Μπαράκ Ομπάμα – μία ημέρα πριν- για στήριξη της Ελλάδας, τερματισμό της λιτότητας και ελάφρυνση του χρέους.

Ο μόνος που μίλησε για το ελληνικό χρέος, ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κοντράροντας στα ίσια τον απερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Με όλο το σεβασμό, οποίος μιλά τώρα για ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, δεν βοηθά εκείνους που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην χώρα», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ από τη Βιέννη.

Και συνέχισε: “Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο οικονομικά θα κατανοούσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί αυτό που θέλει να επιτύχει”.

Νωρίτερα τα γερμανικά ΜΜΕ έγραφαν ότι το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση χρέους θα τεθεί από τον Ομπάμα στο Βερολίνο αλλά δεν θα γίνει αποδεκτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.