Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Νόμος - γέφυρα για τα κανάλια χωρίς Μαρινάκη - Σαββίδη!


Μεγάλος πονοκέφαλος για τον Νίκο Παππά, που από τη μία θέλει να επιβάλει χαράτσι 3 εκατ. ευρώ για κάθε κανάλι απ' όσα εκπέμπουν και από ην άλλη θέλει να βάλει στο παιχνίδι του Μαρινάκη - Σαββίδη, που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, ο οποίος όμως μεά ην απόφαση του ΣτΕ κρίνεται ως μη γενόμενος!...




Ο Νίκος Παππάς φέρεται - ως υπερπουργός ΜΜΕ, πλέον - αποφασισμένος να φέρει νέο νόμο-γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες που δεν θα βάζει «μαύρο» στα κανάλια αλλά θα ορίζει ένα ετήσιο «παράβολο» έως ότου το νέο ΕΣΡ πραγματοποιήσει το νέο διαγωνισμό για τις άδειες.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλλει ένα ετήσιο ποσό για τη χρήση των συχνοτήτων το οποίο δεν αναμένεται να καθοριστεί σε ποσό χαμηλότερο από τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Όσοι καναλάρχες δεν προσέλθουν να πληρώσουν το «παράβολο» των περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ για το ετήσιο ενοίκιο θα υποστούν κυρώσεις οι οποίες -σύμφωνα με το σκεπτικό των κυβερνητικών στελεχών- θα είναι τόσο σημαντικές που θα ισοδυναμούν με οικονομικό «στραγγαλισμό».

Το ετήσιο ενοίκιο θα είναι ίδιο για όλους τους καναλάρχες. Εάν ένας ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού δεν το πληρώσει στο Δημόσιο, το ποσό αυτό θα βεβαιώνεται ως οφειλή στα Δημόσια Ταμεία και ο καταλογισμός θα ακολουθεί τον τηλεοπτικό σταθμό μέχρι να αποπληρωθεί η οφειλή. Παραλλήλως, τα έξοδα για διαφημίσεις δεν θα εκπίπτουν από τις δαπάνες.

Για να θωρακίσει τον νόμο-γέφυρα σε μια πιθανή προσφυγή των καναλαρχών με το επιχείρημα ότι το τίμημα, δηλαδή το ετήσιο ενοίκιο είναι υψηλό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Και γι’ αυτό προσανατολίζονται σε ένα τίμημα το οποίο στην κυβέρνηση θεωρούν λογικό.

Για να δικαιολογήσουν το νομοθέτημα για τον νόμο-γέφυρα παρακάμπτοντας εκ νέου το εκ του Συντάγματος αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στην κυβέρνηση θα ισχυριστούν ότι η αντιπολίτευση υπονομεύει τις διαδικασίες και με την συνεχή άρνησή της δεν επιτρέπει την συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Και θα επιχειρηματολογήσουν στο Μαξίμου ότι ακριβώς επειδή υπάρχει κενό νόμου μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν υποχρεωμένοι να νομοθετήσουν.

Εάν λοιπόν και την Πέμπτη η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν καταλήξει σε συμφωνία για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν ότι θα έχουν λάβει τη νομιμοποίηση να νομοθετήσουν μετά την αποδεδειγμένη αποτυχία επίτευξης συναίνεσης.

Εις ό,τι αφορά το ζήτημα των 400 εργαζομένων, πρόβλεψη που υπήρχε στον νόμο 4339/2015 και την οποία τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν εμφανίζονται διατεθειμένα να διαφοροποιήσουν, στο νόμο-γέφυρα θα επιχειρηθεί ένας ελιγμός.

Ο μεταβατικός νόμος θα δίδει το χρονικό περιθώριο πχ τριών ή έξι μηνών της συμμόρφωσης και της συμπλήρωσης του αριθμού των 400 εργαζομένων σε όσα κανάλια λάβουν άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.