Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητεί η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου


ην κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, από το Γενικό...


 Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε επτά ώρες, και έως τις 3 σήμερα τα ξημερώματα, στο λεκανοπέδιο της Καλλονής στην κεντρική Λέσβο, έπεσαν περισσότερα από 220 χιλιοστά νερού, το ένα τρίτο του ύψους των ετήσιων συνολικών βροχοπτώσεων. Ο ποταμός Αχυρώνας που διαπερνά την κωμόπολη της Καλλονής, αλλά και ο μεγάλος ποταμός Τσικνιάς υπερχίελισαν με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν η Καλλονή, το Κεράμι και η παραθαλάσσια Σκάλα Καλλονής. Τόνοι νερού και λάσπης μπήκαν σε δεκάδες σπίτια και μαγαζιά προκαλώντας τεράστιες ζημιές.
Μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώθηκαν και στη δυτική Λέσβο. Στην Άγρα, τα νερά αποκόλλησαν βράχους που μαζί με λάσπη μπήκαν σε σπίτια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Ζημιές καταγράφηκαν και στον Μεσότοπο όπου έπεσε ένα τοιχίο και καταπλάκωσε τέσσερα αυτοκίνητα. Στην περιοχή Ποδαράς Μεσότοπου χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί στο σπίτι τους, αφού το νερό της βροχής προς στιγμήν είχε ξεπεράσει το 1,5 μέτρο. Επίσης στα Χίδηρα έπεσε ένας πλάτανος και για αρκετή ώρα διακόπηκε η πρόσβαση προς το χωριό. Ζημιές υπήρξαν και στα χωριά Σκαλοχώρι, Φίλια και Ανεμώτια.
Μεγάλες ζημιές υπέστη και ο άξονας της ανατολικής Λέσβου Θερμή - Μανταμάδος.
Στο Πλωμάρι, στη νότια Λέσβο, από χειμάρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στον Σεδούντα ποταμό.
Συνεργεία του δήμου Λέσβου ήδη καταγράφουν τις ζημιές σε οικοσκευές, ενώ συνεργεία της περιφέρειας μετρούν τις ζημιές στις επιχειρήσεις. Τα σχολεία της Καλλονής, του Κεραμίου και της Άγρας με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, θα παραμείνουν κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.